Ruža pre nevestu Sledujte v predstihu!

Štedrák – vianočný Štedrák recept, z krehného cesta aj nekysnutý

Aktualizované:

Autor: Lenka

Štedrák recepty

Štedrák poznajú všetci ako koláč so štyrmi druhmi plnky. Možno aj preto je taký vynikajúci, a preto by ste Štedrák recept mali rozhodne vyskúšať aj ty. Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na Štedrák.

Koláč Štedrák recept

Koláč Štedrák poznajú asi všetci. Ide o jeden z najtradičnejších vianočných dezertov, ktorý nesmie chýbať ani na jednom štedrovečernom stole.

I keď je pravdou, že príprava tohto receptu je zdĺhavejšia a komplikovanejšia ako príprava banánového chleba. Tento tradičný vianočný koláč rozvoniava na Vianoce spolu s vianočným punčom v mnohých rodinách.

V článku nájdete

Vianočný Štedrák recept

Vianočný Štedrák recepty sú klasikou, ktorá možno nie je jednoduchá ako recepty z cukety, ale rozhodne stoja za to. Existuje viacero receptov, ako si môžete pripraviť Štedrák, či už uprednostníte kysnutý so 4 plnkami, nekysnutý či z lineckého cesta

Tento koláč je najvianočnejší zo všetkých. Pripravuje sa na Štedrý deň, je plný toho najlepšieho, čo má doma každý, a aj preto sa volá štedrák.

Štedrák recept video na inšpiráciu nájdete napríklad na stránke kuchyňa Lidla.

Štedrák recept na kysnutý koláč so 4 plnkami

Štedrák recept sa skladá z makovej, orechovej, tvarohovej a lekvárovej plnky. Je veľmi vláčny a chutný.

Ingrediencie cesto

  • 750 g polohrubej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 400 ml mlieka
  • 200 g Hery
  • 30 g kvasníc
  • 3 žĺtka
  • štipka soli

Ingrediencie lekvárová plnka

  • 400 g slivkového lekváru

Ingrediencie orechová plnka

  • 220 g mletých orechov
  • 150 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • trochu vajca

Ingrediencie tvarohová plnka

  • 300 g tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • hrozienka
  • 2 vajcia
  • 50 g masla

Postup

  1. Pripravte si väčšiu misku, do ktorej dáte múku, cukor, teplé mlieko a rozdrobené kvasnice. Zamiešajte spolu, aby sa kvások spojil s cestom.
  2. O 10 minút pridajte 3 žĺtky a roztopenú Heru, štipku soli a rukou vymiešajte na cesto. Zakryte utierkou a dajte kysnúť na teplé miesto.
  3. Kým bude cesto kysnúť pripravte si plnky. Prvá plna bude lekvár, ideálne slivkový.
  4. Ďalšia plnka bude orechová. Na jej výrobu si zmiešajte orechy s práškovým a vanilkovým cukrom a teplým mliekom.
  5. Na makovú plnku si zmiešajte roztopené maslo s teplým mliekom, pridajte práškový cukor a mak.
  6. Na tvarohovú plnku si zmiešajte roztopené maslo s práškovým cukrom, pridajte tvaroh, hrozienka a žĺtka. Bielka si rozšľahajte a až potom primiešajte k tvarohovej plnke.
  7. Po prípave plniek sa vráťte už k nakysnutému cestu, ktoré si dáte na pomúčenú dosku a rozdelíte na 5 častí.
  8. Vymastite si plech, môžete aj Herou, ktorá ostala.
  9. Prvú časť rozvaľkajte na veľkosť plechu a dajte na vymastený plech. Natrite lekvárom a pridajte ďalšiu časť cesta. Na ďalšiu časť cesta rozotrite orechovú plnku, znova prekryte cestom. Potom prichádza na rad maková plnka a znova rozvaľkaná časť cesta, na ktorú dáte tvarohovú plnku.
  10. Poslenú časť cesta si rozdeľte a urobte niekoľko šuliek, z ktorých na vrch urobíte mriežku a potrite roztopeným maslom.
  11. Nakoniec dajte piecť do rozohriatej rúry na 150 °C na 40 minút.
Recepty na Štedrák
Zdroj: unsplash.com

Nekysnutý Štedrák recept

Nekysnutý Štedrák je o niečo rýchlejší ako kysnutý. Preto ak chcete ušetriť čas a aj napriek tomu si pochutiť na tomto koláči, môžete zvoliť nekysnutý variant.

Ingrediencie cesto

  • 2 šálky hrubej múky
  • 1 šálka práškového cukru
  • 1/2 šálky oleja
  • 1 šálka mlieka
  • 4 vajcia
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Ingrediencie plnky

  • slivkový džem
  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • vanilkový cukor
  • 4 PL cukru
  • citrónová kôra
  • 200 g mletého maku
  • 400 ml mlieka
  • štipka škorice
  • 200 g mletého maku
  • hrozienka
  • sušené brusnice
  • lúpané mandle

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vylejte do vymastenej okrúhlej formy. Pripravte si plnky.
  2. Na tvarohovú len vymiešajte celý tvaroh, vajce, citrónovú kôru a 2 PL lyžice cukru pridajte až nakoniec, aby plnka nezredla.
  3. Maková: Mlieko s cukrom varte a potom pridajte mak a škoricu. Varte, kým plnka nezhustne. V prípade potreby rozrieďte.
  4. Orechová: Mlieko s cukrom varte a potom mleté orechy. Varte, kým plnka nezhustne.
  5. Pečte 25 minút na 180 °C.

Štedrák recept z krehkého cesta

Štedrák recept varecha je na prípravu veľmi jednoduchý, hlavnou ingredienciou je linecké cesto. Pochutiť si na ňom môžete pri pozeraní vianočných rozprávok a vianočných filmov.

Ingrediencie cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 300 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • štipka soli
  • bielky (na potretie)

Ingrediencie maková plnka

  • 250 g mletého maku
  • 4 PL jahodového lekváru

Ingrediencie orechová plnka

  • 300 g mletých orechov
  • 4 PL hruškového lekváru

Ingrediencie tvarohová plnka

  • 500 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 1 citrón (aj kôra aj šťava)
  • 2 balenia Zlatého klasu
  • 2 PL kryštálového cukru

Postup

  1. Na pracovnú dosku si preosejte múku, pridajte soľ, cukor, prášok do pečiva a maslo.
  2. Všetko zamieste a vypracujte cesto.
  3. Cesto si rozvážte na 4 rovnaké časti a nechajte odpočívať, pokiaľ nepripravíte plnky.
  4. Do mletého maku primiešajte jahodový lekvár.
  5. K mletým orechom pridajte hruškový lekvár
  6. K tvarohu pridajte cukor, vajcia, strúhanú citrónovú kôru, Zlatý klas a všetko poriadne premiešajte.
  7. Plech vysteľte papierom na pečenie. Jedno cesto vyvaľkajte, uložte na plech a potrite jahodovým lekvárom. Na lekvár rozotrite makovú plnku a zakryje ju druhým vyvaľkaným plátom cesta.
  8. Uložte tvarohovú plnku a zakryte ju tretím plátom cesta a na tento plát rozotrite orechovú plnku. Následne zakryte posledným tretím plátom. Vrch popichajte a natrite rozšľahaným bielkom.
  9. Rúru si nechajte vyhriať na 180 °C a pečte zhruba 40 minút. Upečený koláč nechajte vychladnúť na mriežke. Keď je úplne vychladnutý môžete ho nakrájať, pretože je krehký a lámavý.
Štedrák recepty
Zdroj: unsplash.com

Štedrák recept lidl

Ak sa aj vy chcete inšpirovať receptom na Štedák od kuchyne lidla, môžete si ho vyskúšať napiecť.

Ingrediencie na cesto

  • 300 ml vlažného mlieka
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 kocka droždia
  • 550 g polohrubej múky
  • 80 g kryštálového cukru
  • 150 g zmäknutého masla
  • štipka soli
  • polohrubá múka na vaľkanie cesta
  • rozpustené maslo na potretie koláča
  • sušené hrozienka na ozdobenie

Ingrediencie na makovú plnku

  • 300 g mletého maku
  • 120 g kryštálového cukru
  • 200 ml horúceho mlieka
  • kôra z 1 citróna
  • sneh z 1 bielka

Ingrediencie na tvarohovú plnku

  • 200 g jemného tvarohu
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilínový cukor

Ingrediencie na lekvárovú plnku

  • 5 lyžíc slivkového lekváru
  • 1 lyžička mletej škorice

Ingrediencie na orechovú plnku

  • 300 g vlašských orechov
  • 80 g práškového cukru
  • 150 ml horúceho mlieka
  • 1 vanilínový cukor
  • kôra z 1 citróna
  • sneh z 1 bielka

Postup cesto

  1. Z vlažného mlieka, vanilínového cukru a droždia si pripravte kvások. Medzitým v miske zmiešajte múku, kryštálový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli. 
  2. Prilejte pripravený kvások a mixérom vypracujte vláčne cesto – musí sa odliepať od stien nádoby.
  3. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste približne 30 minút.

Postup na plnky

  1. Každú plnku si pripravte zmiešaním všetkých ingrediencií v miske. Sneh pridávajte do plnky vždy až na záver do vychladnutej zmesi a iba zľahka ho vmiešajte.

Postup Štedrák

  1. Vykysnuté cesto premiešajte na doske a rozdeľte ho na 5 častí (4 väčšie a 1 menšiu časť na mriežku). Každú časť vyvaľkajte  na pomúčenej doske na veľkosť plechu.
  2. Na dno plechu vystlaného papierom na pečenie položte prvé cesto a potrite ho makovou plnkou. Na ňu položte druhé cesto, na ktoré rozotrite lekvárovú plnku.
  3. Prikryte tretím cestom a rovnomerne naň rozotrite orechovú plnku. Na orechovú plnku dajte štvrté cesto, ktoré potriete tvarohom.
  4. Posledné cesto nakrájajte na tenké pásiky a poukladajte ho na vrch koláča do tvaru mriežky.
  5. Do každého vzniknutého kosoštvorca vložte 1 sušené hrozienko.
  6. Štedrák dajte piecť do rúry rozohriatej na 170 °C na 50 – 60 minút. Po upečení mriežku potrite rozpusteným maslom.

Rýchly Štedrák

Rýchly Štedrák môžete pripraviť aj v netradičnej Raw verzii. Ak radi experimentuje, vyskúšajte ho.

Ingrediencie

  • 2 PL kokosového oleja
  • 1 šálka sušených ďatlí
  • 1 a pol šálky mletého maku
  • 2 šálky vlašských orechov
  • 1 šálka sušených sliviek
  • 250 g domáceho chia džemu
  • 1 šálka kešu orechov
  • 1/4 šálky sušených hrozienok
  • 1/2 šálky agáve sirupu
  • 2 PL raw práškového kakaa

Postup

  1. Najprv si vopred namočte košu orechy (buď 5 hodín dopredu alebo najlepšie cez noc). 1 hodinu pred prípravou si namočte slivy, datle a hrozienka na polevu.
  2. Spodná vrstva: Vlašské orechy si v mixéry s ostrými nožmi rozmixujte spolu s ďatlami do hladkej pasty a rovnomerne roztlačte na spodok formy (20×20 cm). Orechovú vrstvu si dajte na 10 minút do chladničky. Po 10 minútach, keď orechová vrstva stuhla, natrite na ňu domáci chia džem (pre nepečený variant použite klasický domáci džem).
  3. Kešu plnka: Kešu orechy pridajte do mixéra a tiež vymixujte dohladka.
  4. Makovú plnku roztrite na kešu plnku a vráťte späť do chladničky, kým nepripravíte raw čokoládu.
  5. Čokoládová poleva: Všetky suroviny spolu vymixujte v mixéri a vylejte na makovú plnku (pre nepečený variant použite 100g kvalitnej horkej čokolády, 2 PL kokosového oleja a rozpustite nad parou dohladka).
  6. Hotový koláč dajte ešte na 1 hodinu stuhnúť do chladničky.

Zdroje: unsplash.com, kuchynalidla.sk

Témata:
Recepty Vianoce🎄

Najnovšie články