EURO 2024 Bonus 70€ na stávky!

Vajíčková pomazánka – jednoduchý recept na lahodnú vajíčkovú nátierku

Aktualizované:

Autor: Lenka

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka je rokmi overená stálica medzi nátierkami. Vajíčkovú pomazánku si môžete pripraviť na sto rôznych spôsobov a všetky budú určite chutiť skvele. Pozrite sa na jednoduché recepty na lahodnú vajíčkovú pomazánku, na ktorej si pochutí každý!

Vajíčková pomazánka

Klasická vajíčková pomazánka je chutná, lahodná, jednoduchá a veľmi rýchla na prípravu. Je vhodná na raňajky, desiatu, olovrant, ale aj na večeru. A dokonca ňou môžete pohostiť aj návštevu a rodinu. Na pohostenie je skvelý aj sladučký banánový chlieb.

Príprava vajíčkovej nátierky nezaberie viac ako 10 minút. V tradičnej a poctivej verzií rozhodne nesmie chýbať kvalitné maslo, majonéza, cibuľa a horčica. Odľahčené verzie sa pripravujú z tvarohu, lučiny alebo cottage syra. Pre ozvláštnenie chuti sa pridáva aj citrónová šťava.

V článku nájdete

Vajíčková nátierka

Vajíčková nátierka sa považuje za kráľovnú všetkých pomazánok. Môžete si ju natrieť na chlebíčky alebo ako jednohubky si ju natrieť na bagetku alebo rožok. Veľmi obľúbenými sú aj bryndzová nátierka a rybacia pomazánka.

Pomazánka vajíčková je zdravá a chutná, preto ju väčšina ľudí má v obľube. Aj pri nej môžete pokojne experimentovať a pridať alebo odobrať pár ingrediencií, aby bola presne podľa vašej chuti.

Navyše vajíčková nátierka patrí rovnako ako recepty z cukety k receptom, čo na obed rýchlo a lacno.

Vajíčková pomazánka recept

Vajíčková pomazánka recept je naozaj veľmi rýchly a pripravíte ho s použitím pár surovín, ktoré doma nájde každý. Samozrejme môžete skúšať aj rôzne variácie. Ale základ vždy ostane rovnaký – určite použijete vajcia.

Pomazánka vajíčková – ingrediencie

  • 4 ks vajcia
  • 100 g masla
  • trochu horčice
  • podľa chuti soľ a korenie

Vajíčková nátierka postup

  1. Vajíčka uvarte natvrdo a vychladnuté ich nakrájajte nadrobno.
  2. Primiešajte k nim zmäknuté maslo a trochu horčice.
  3. Podľa chuti osoľte, okoreňte a podávajte.

Vajíčkovo avokádová pomazánka

Fantastická vajíčková pomazánka sa dá pripraviť, aj keď do nej pridáte avokádo. Táto dokonalá kombinácia je veľmi výživná, chutná a zdravá.

Ingrediencie:

  • 1 zrelé avokádo
  • 2 vajcia
  • 2 PL čerstvého syru Lučina
  • 1 ČL horčice
  • 1 mladá jarná cibuľka
  • soľ
  • citrónová šťava

Postup:

  1. Vajíčka uvarte natvrdo.
  2. Žĺtky vyberte a rozpučte vidličkou spolu s avokádom, lučinou a horčicou. Pridajte najemno nakrájanú cibuľku, nakrájané bielky a dochuťte soľou a citrónovou šťavou.
  3. Môžete pridať aj čerstvé bylinky.
  4. Vajíčkovú nátierku natrite na čerstvý chlebík so zeleninou podľa chuti.

Vajíčková pomazánka s majonézou

Lahodná vajíčková pomazánka s majonézou sa radí medzi klasiky, ktoré obľubovali aj babičky. Pripraviť si ju môžete behom niekoľkých minút a naozaj si na nej pochutíte!

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • lyžička horčice
  • 4 lyžice majonézy
  • 1 cibuľa
  • korenie
  • soľ

Postup:

  1. Uvarte vajcia a olúpte škrupinu. Vychladnuté vajcia nastrúhajte nahrubo na strúhadle a vložte ich do misky.
  2. Očistite cibuľu a nakrájajte ju najemno. Pridajte ju do misky s vajcami.
  3. Nakoniec všetko zmiešajte spolu so štyrmi lyžicami majonézy (použite kvalitnú).
  4. Pridajte lyžičku horčice a dochuťte čiernym korením a soľou.
  5. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte.

Vajíčková pomazánka s maslom

Ak patríte medzi nadšencov nátierok s jemnejšou konzistenciou, dokonalou voľbou pre vás bude vajíčková nátierka s maslom a pažítkou.

Ingrediencie:

  • 10 vajec
  • 60 g masla
  • 160 g majonézy
  • 1 cibuľa
  • lyžička horčice
  • soľ a korenie
  • pažítka

Postup:

  1. Uvarte vajcia, olúpte z nich škrupinu a oddeľte bielky od žĺtkov.
  2. Mäkké maslo pridajte do misky spolu so žĺtkami a dôkladne premiešajte, aby vznikla jemná zmes.
  3. Do misky s vajíčkami a maslom pridajte korenie podľa chuti, najemno nakrájanú cibuľu, horčicu a majonézu.
  4. Na strúhadle nastrúhajte bielky nahrubo a pridajte ich ako poslednú ingredienciu do misky.
  5. Čerstvú pažítku pridajte do hotovej nátierky, vďaka čomu bude svieža a naozaj veľmi chutná. (pažítku môžete nahradiť aj inou bylinkou, napríklad medvedím cesnakom)

Retro vajíčková pomazánka

Retro vajíčková pomazánka, inak nazývaná aj vajíčková pomazánka od babičky, je na prípravu naozaj rýchla a jednoduchá. Veď sa pozrite sami.

A ak aj vy patríte medzi nadšencov nátierok, vyskúšajte tofu nátierku, ktorá síce nie je klasikou, ale je veľmi chutná.

Ingrediencie:

  • 6 varených vajec
  • polovica červenej cibule
  • 3 polievkové lyžice majonézy
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 1 lyžička horčice
  • mletá rasca
  • soľ
  • korenie

Postup:

  1. Vaječné žĺtky roztlačte vidličkou, bielky nakrájajte na väčšie kúsky.
  2. Pridajte kyslú smotanu, horčicu a korenie.
  3. Nasekané vaječné bielky zmiešajte s nakrájanou cibuľou.
  4. Nechajte odpočinúť v chladničke minimálne 2 hodiny, aby sa chute dokonale prepojili.
  5. Podávajte s pečivom a ľubovoľnými prísadami.

Luxusná vajíčková pomazánka s tvarohom

Ak ste milovníkom tvarohových nátierok, určite je skvelým nápadom vyskúšať aj vajíčkovú nátierku s tvarohom. Na tejto nátierke si určite pochutia aj deti.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 200 g tučného tvarohu
  • 1 cibuľa
  • 4 reďkovky
  • lyžička horčice
  • soľ a korenie

Postup:

  1. Uvarené vajcia nahrubo nastrúhajte, vložte ich do misky a pridajte tvaroh. Taktiež aj najemno nasekanú cibuľu, horčicu a najemno nakrájané reďkovky.
  2. Na ochutenie pridajte soľ, korenie a obľúbené bylinky podľa vašej chuti.

Zdroj: varecha-pravda.sk, youtube.com

Témata:
Recepty

Najnovšie články