EURO 2024 Bonus 70€ na stávky!

Čo na obed rýchlo a lacno – lacné recepty do 5 eur a recepty Gizky Oňovej

Aktualizované:

Autor: Marcela

Čo na obed rýchlo a lacno recepty

Neviete si dať rady s tým, čo na obed lacno a rýchlo? Pozrite sa na inšpiratívne recepty na jedlá do 5 eur. Zároveň vám prinášame lacné recepty Gizky Oňovej a babičkine recepty. Vďaka našim tipom si pripravíte rýchly obed z ničoho.

Čo na obed rýchlo a lacno

Pokiaľ neviete, čo na obed rýchlo a lacno, existuje hneď niekoľko riešení a skvelých receptov, nemusíte vždy skončiť pri palacinkovom ceste.

Jednoduché a lacné recepty sa vám môžu hodiť najmä počas letných prázdnin, kedy sa chystáte počas dňa na rôzne výlety a nemáte úplne dostatok času na varenie.

V článku nájdete

Čo na obed rýchlo a lacno lacný obed

Lacný obed nemusí vôbec chutiť zle, záleží od toho do akého receptu sa pustíte.

Skvelým tipom sú aj recepty z cukety s domácou kyslou kapustou alebo rôzne pomazánky, ako napríklad:

Pozrite sa na niekoľko inšpirácii, čo navariť na obed rýchlo a lacno. Tieto lacné recepty sa hodia najmä pred výplatou, no na druhú stranu aj lacné jedlá môžu byť chutné a zdravé.

Zeleninové placky s bryndzou

Zeleninové placky patria medzi najpopulárnejšie jedlá na Slovensku. Dokonca si ich zamilovali aj zahraniční návštevníci. Toto chutné jedlo máte hotové za krátky čas a ani vás nebude stáť veľa peňazí.

Ingrediencie:

  • 1ks cuketa
  • 2-3ks zemiaky
  • 1ks mrkva
  • múka hladká
  • 1ks vajce
  • cesnak
  • soľ korenie
  • olivový olej
  • 1ks bryndza

Postup:

Nastrúhajte si cuketu na hrubo, osoľte ju a nechajte odstáť, aby pustila nadbytočnú vodu. Medzičasom si nastrúhajte zemiaky, mrkvu a všetku zeleninu po scedení spoločne zamiešajte.

Do zmesi pridajte vajce, múku na zahustenie, prelisovaný cesnak a koreniny a poriadne premiešajte. Zo zmesi vytvorte malé placky a osmažte na oleji. Na hotové placky pridajte trochu bryndze a máte hotovo.

Zeleninový šalát s krabími tyčinkami

Zeleninový šalát s krabími tyčinkami patrí medzi obľúbené lacné jedlá na obed. Tento jednoduchý recept zvládnu aj tí najmenej zdatní.

Ingrediencie:

  • hlávkový šalát alebo zmes listovej zeleniny
  • paradajky
  • paprika
  • krabie tyčinky
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • dresing podľa výberu
  • pečivo

Všetku zeleninu nakrájajte na kocky a osoľte podľa toho, ako máte radi. Na panvici na oleji si pripravte krabie tyčinky. Okoreňte ich a smažte, až kým mierne nezmäknú.

Krabie tyčinky pridajte do zeleninovej zmesi a poriadne premiešajte. Pridajte dresing a koreniny podľa chuti, ideálne je šalátové korenie a máte hotovo. K šalátu sa hodí akékoľvek pečivo.

čo na obed rýchlo a lacno lacné jedlá
Zdroj: unsplash.com

Kurací perkelt s cestovinou

Kurací perkelt s cestovinou patrí medzi veľmi jednoduché, rýchle a obľúbené recepty. Ingrediencií netreba na tento recept extra veľa a keď nakupujete s Kaufland Card, môžete ušetriť kopec peňazí.

Ingrediencie:

  • 300g kuracie prsia
  • 1ks paprika
  • 1ks šalotka
  • 1ks paradajka
  • bravčová masť
  • 200ml smotana na šľahanie
  • múka
  • mletá paprika
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Pripravte si všetky suroviny, kuracie mäso nakrájajte na menšie kúsky, osoľte a okoreňte. Paradajku ošúpte a spolu s cibuľou ich nakrájajte na drobno.

Na bravčovej masti speňte cibuľu s paprikou a potom pridajte mletú papriku. Nezabúdajte stále miešať, aby paprika neprihorela. Keď je cibuľa hotová, pridajte kuracie prsia s paradajkou a nechajte mäso udusiť.

Pridajte šľahačkovú smotanu a poriadne ju vyšľahajte. Na konci podľa potreby pridajte múku na zahustenie a máte hotovo.

Rýchly obed z ničoho

Pokiaľ potrebujete navariť rýchly obed z ničoho, prinášame vám niekoľko receptov, kde budete na prípravu potrebovať len niekoľko surovín, prípadne môžete využiť všetky nevyužité potraviny z chladničky.

Cestovinový šalát

Cestovinový šalát môžete pripraviť len z troch surovín alebo využite všetko to, čo doma nájdete. Toto rýchle a lacné jedlo môžete jesť na obed aj na večeru.

Ingrediencie:

  • cestoviny
  • paradajky
  • eidam
  • koreniny a soľ

Postup:

Na prípravu cestovinového šalátu vám budú stačiť len tri hlavné suroviny. V prvom rade si nechajte uvariť vodu na cestoviny. Medzitým si nastrúhajte eidam a nakrájajte paradajky.

Potom, ako sú cestoviny uvarené, pridajte paradajky a syr a poriadne zamiešajte. Dochuťte koreninami a pár kvapkami olivového oleja.

Pokiaľ máte k dispozícii viac surovín, môžete do šalátu pridať tuniaka alebo varené vajíčko. Prípadne, ak máte doma pesto, pridajte do cestovín aj to. Pesto s jeho výraznou chuťou celý šalát oživí a zvýrazní.

recepty z ničoho
Zdroj: unsplash.com

Slimáky z lístkového cesta

Pokiaľ hľadáte inšpiráciu, čo na obed rýchlo a lacno, slimáky z lístkového cesta máte hotové za pár minút a nepotrebujete na prípravu viac ako 4 suroviny.

Ingrediencie:

  • lístkové cesto
  • paradajkový pretlak / kečup
  • šunka
  • syr

Postup:

Rozbaľte lístkové cesto a rozvaľkajte ho na tenký plát. Prípadne si môžete kúpiť cesto, ktoré už je rozvaľkané a ušetríte tak kopec času. Na cestu pridajte paradajkový pretlak, ktorý môžete okoreniť pizza korením.

Na pretlak poukladajte šunku a syr. Cesto zrolujte a dajte zapiecť na 15 – 20 min do rúry. Hotovo, nechajte mierne vychladnúť a môžete sa do toho pustiť.

Palacinky

Palacinky patria medzi obľúbené jedlá malých aj veľkých. Môžete ich urobiť na sladko aj na slano a pokiaľ využijete výhody Tesco club card, ich príprava je naozaj lacná.

Ingrediencie:

  • 400ml mlieko
  • 1ks vajce
  • 200g hladká múka
  • soľ
  • 1ks vanilkový cukor

Postup:

Pripravíte si všetku suroviny a zmišajte ich dohromady. Cesto na palacinky by nemalo byť ani husté, ani riedke. Cesto rozlejte na rozpálenú panvicu s olejom a nechajte usmažiť.

Hotovú palacinku si môžete dochuť džemom, nutelou či tvarohom.

rýchly obed z ničoho palacinky
Zdroj: unsplash.com

Lacné jedlá do 5 eur

Lacné jedlá do 5 eur sa hodia v čase finančnej kríze. No zároveň tieto jednoduché a lacné jedlá vedia byť aj dobrým gastronomickým zážitkom.

Pokiaľ neviete, čo na obed rýchlo a lacno, pozrite sa na recepty, ktoré vás nebudú stáť viac ako 5 eur. A naviac, ak nakupujete v Bille a používate Billa kartu, viete využiť množstvo zliav a aj náročnejšie jedlá vás budú stáť nakoniec menej ako 5 eur.

Rybie prsty s hranolkami

Rybie prsty sú skvelým riešením, ak nemáte ani moc času na prípravu jedla, ani moc peňazí na nákup surovín a určite sa zmestíte do 5 eur.

Ingrediencie:

  • mrazené hranolky
  • mrazené rybie prsty
  • soľ
  • olej

Postup:

Celý postup je veľmi jednoduchý a závisí od vášho kuchynského vybavenia. Pokiaľ disponujete teplovzušnou fritézou, jednoducho pridajte mrazené hranolky a rybie prsty do fritézy a nechajte, aby sa urobili samé.

Rovnako ich môžete spraviť v rúre, nezabudnite však pridať malé množstvo oleja. Ďalšia možnosť prípravy je na panvici s olejom. Tu však musíte použiť väčšie množstvo oleja, čo znamená, že sa jedlo o niečo predraží.

Po vysmažení akýmkoľvek spôsobom hranolky a rybie prsty jemne osoľte a máte hotovo.

Kuskus so zeleninou

Kuskus so zeleninou je ďalšou super možnosťou, keď hľadáte recepty, čo na obed rýchlo a lacno a nechcete minúť viac ako 5 eur.

Polkilové balenie kuskusu totižto dokážete kúpiť za menej ako dve eurá. A s Lidl plus aplikáciou aj podstatne lacnejšie.

Ingrediencie:

  • kuskus
  • 1ks paradajka
  • 1ks cuketa
  • 1ks paprika
  • syr

Postup:

Kuskus zalejte horúcou vodou a nechajte ho 10 minút odstáť, aby pekne nažil. Na jednu šálku kuskusu treba použiť jednu šálku vody.

Medzičasom si na panvici opražte cuketu, paradajku a papriku. Následne pridajte kuskus a pekne spolu upražte do zlatista. Posoľte, pomiešajte a môžete servírovať. Nakoniecmôžete pridať syr podľa vašej chuti, postačí aj obyčajný eidam, skvele sa však hodí aj feta alebo akýkoľvek balkánsky syr.

čo na obed rýchlo a lacno jedlá do 5 eur
Zdroj: unsplash.com

Vajíčková omeleta so zemiakom

Vajíčková omeleta so zemiakom sa hodí na raňajky, obed aj večeru. Toto univerzálne jedlo vás nebude stáť viac ako 5 eur a skvele si pochutnáte. Ak ste milovníkom vajíčok, určite vyskúšajte vajíčkovú pomazánku.

Naviac vajíčkovú omeletu ocenia aj vaše kalorické tabuľky, keďže je bohatá na vlákninu a aj bielkoviny.

Ingrediencie:

  • 3ks vajce
  • 1ks zemiak
  • syr
  • olej
  • soľ
  • koreniny
  • pečivo

Postup:

Vajíčka si rozšľahajte vo väčšej šálke, pridajte do nich soľ a koreniny podľa vašich preferencií. Skvele sa hodí čierne korenie, grilovacie korenie či talianske byliny.

Očistite zemiak a nakrájte ho na tenké plátky. Nakárajý zemiak nechajte na panvici usmažiť na chrumkavé čipsíky. Keď sú zemiaky hotové pridajte rozšľahané vajcia a nechajte dusiť.

Tesne pred koncom pridajte syr, aby sa postupne rozpustil. Môžete použiť akýkoľvek syr podľa vašej chute. Hotovo, podávajte s čerstvým pečivom.

Lacné jedlá zo zemiakov

Lacné jedlá zo zemiakov môžete pripraviť v rôznych variáciách. Pokiaľ neviete, čo na obed rýchlo a lacno, zemiaky sú skvelým základom pre množstvo receptov.

Zemiaková kaša s voľským okom

Nestarnúca klasika, ktorá vás nestojí veľa peňazí, aj takto sa dá nazvať tento lacný obed.

Ingrediencie:

  • zemiaky
  • maslo
  • soľ
  • 2ks vajcia

Postup:

Očistite si zemiaky a nakrájajte na kocky a dajte ich variť do slanej vody. Zemiaky nechajte uvariť tak, aby boli mäkké, ale aby neboli rozvarené.

Po scedení zemiakov, pridajte do nich maslo a rozmixujte ich tyčovým mixérom alebo ručne.

Na rozpálanej panvici si pripravte voľské oko a máte hotovo.

čo na obed rýchlo a lacno jedlá zo zemiakov
Zdroj: unsplash.com

Zemiakové šúľance s makom

Ďalšou možnosťou, čo na obed rýchlo a lacno zo zemiakov sú makové šúľance. Tento recept poteší najmä tých, ktorí majú radi sladké obedy.

Ingrediencie:

  • 700g zemiakov
  • 2ks vajcia
  • 300g polohrubá múka
  • 100g maslo
  • 150g mak
  • 50g práškový cukor
  • soľ

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke, keď vychladnú, tak ich ošúpte a pretlačte alebo postrúhajte na jemno. Medzičaosm si daje variť veľký hrniec s vodou a štipkou soľou.

Na pracovnej doske si vypracujte cesto, tak že spojíte zemiaky, múku, vajíčko a soľ. Z cesta si vytvoríte malé bochníky, z ktorých následne vyrábate dlhé a tenké valčeky. Tie potom rozkrojíte na ďalšie časti – asi 5 až 6 menších valčekov z každého. Valčeky ešte jemne pomúčite a každý zvlášť medzi dlaňami ešte jemne vytvarujete do šúľanca.

Šúľance dáte variť do vriacej vody. Kým sa uvaria roztopíte si maslo a pomletý mak premiešate s cukrom. Hotové šúľance prelejete maslom a posypete makovou posýpkou.

Francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky sú skvelým a ľahkým receptom. Je to ideálne jedno, ktoré si môžete navariť aj na viacero dní a máte tak vystarané, čo na obed rýchlo a lacno na niekoľko dní.

Ingrediencie:

  • 8ks zemiakov
  • 5ks vajcia
  • 200ml kyslá smotana
  • 4ks závarané uhorky
  • 1ks domáca klobása
  • olej
  • soľ a koreniny

Postup:

Očistite si zemiaky a nakrájajte ich na tenšie kolieska. Rovnako na kolieska si nakrájajte klobásu a 3 uvarené vajíčka.

Na vymastený plech položte prvú vrstvu zemiakov a na ne poukladajte rovnomerne klobásu. Pridajte druhú vrstvu zemiakov. Na ňu poukladajte nakrájané vajíčka a pokrájané uhorky. Na vrch poukladajte ďalšiu vrstvu zemiakov, okoreňte a osoľte.

Neskôr 2 vajíčka zmiešate so smotanou, môžete ich dochutiť vegetou ak ste ju predtým nedávali a po 45 minútach pečenia odkryjete alobal a rovnomerne vylejete zmes po zemiakoch a necháte ešte 10 minút zapiecť.

Lacné recepty Gizky Oňovej

Gizka Oňová vám veľmi dobre poradí, čo na obed rýchlo a lacno. Jej recepty sa totižto stali naozaj vychýrené.

Svoje recepty uverejňuje na jej oficiálnych stránkach, kde sa o nej môžete dozvedieť všetky podstatné informácie.

Hlivová polievka

Hlivová polievka je zdravé a rýchle jedlo. Recept podľa Gizky Oňovej zvládne pripraviť každý.

Ingrediencie:

  • 300g hliva ustricová
  • 150g zemiaky
  • 1 kocka zeleninového bujónu
  • 1 PL masla
  • soľ
  • korenie

V 1 litri bujónu uvaríte huby a zemiaky domäkka. Polovicu polievky odoberiete, zvyšok rozmixujete ponorným mixérom. Obe polovice zmiešate, osolíte a okoreníte. Pridáte maslo a ozdobíte petržlenovou vňaťou, ak máte.

čo na obed rýchlo a lacno recepty Gizky Oňovej
Zdroj: unsplash.com

Americké lečo

Americké lečo je rýchly vegetariánsky recept, ktorý vás nestojí ani veľa námahy, ani peňazí.

Ingrediecie:

  • 600g zelenej papriky
  • 100g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2dl oleja
  • 100g kečupu
  • korenie na pizzu
  • 2 vajcia
  • soľ

Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno a poduste v horúcom oleji. Pridajte nakrájané papriky – celé aj so zrniečkami. Posolíte, pridáte pizzové korenie a dusíte do mäkka.

Kečup rozmiešame v 3 dl vody a prilejte do hrnca. Zamiešate, povaríte 2 min a na záver pridáte do leča 2 rozšľahané vajíčka. Hrniec prikryjete, oheň vypnete a o 2 min servírujete lečo, posypané zelenou cibuľkou.

Morčacie prsia v rokfortovej omáčke

Morčiacie prsia v rokfortovej omáčke nie sú receptom, ktorý by ste navarili do 5 eur, avšak stále tento recept viete pripraviť za málo peňazí a dostatočne rýchlo.

Ingrediencie:

  • 600g morčacích pŕs
  • 4PL oleja
  • soľ
  • petržlen
  • 30g masla
  • 3dl mlieka
  • 1PL polohrubej múky
  • 100g rokfortu

Postup:

Kúsky jemne osolených prsíčok opečiete na oleji z oboch strán a odložíte bokom. Z mlieka, masla a múky uvaríte bešamelovú omáčku, do ktorej nastrúhate rokfort. Zalejete ňou opečené prsíčka a ozdobíte petržlenovou vňaťou. Podávať môžete s cestovinou alebo ryžou.

Babičkine recepty

Babičkine recepty sú overenou klasikou. Jednoduché a lacné recepty plné rozmanitých chutí, ktoré je vhodné mať vždy po ruke pokiaľ neviete, čo na obed rýchlo a lacno.

Ako alternatívu parených buchiet od babičky môžete zvoliť napríklad banánový chlieb, ktorý je ideálny ako na raňajky, tak aj ako dezert ku káve.

Parené buchty

Parené buchty patria medzi obľúbené sladké jedlá takmer všetkých Slovákov. Recept na toto tradičné jedlo sa traduje už po dlhé desaťročia.

Aj keď na prvý pohľad sa môže zdať príprava náročná, zdanie klame a tento recept hravo zvládnete.

Ingrediencie:

  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 4,5dl vlažného mlieka
  • 1 ČL cukru
  • 750g polohrubej múky
  • 2 ks vajce
  • štipka soli
  • džem / nutela

Postup:

V 1,5dcl vlažného mlieka rozdrvíte droždie, pridáte lyžičku kryštálového cukru a necháte napučať kvások. Pribline 15 minút.

Do veľkej misy pridáte polohrubú múku, primiešate kvások, vajce, štipku soli, 1 lyžicu kryštálového cukru a napučaný kvások. Miesite a postupne prilievate zvyšné vlažné mlieko, až kým nevytvoríte vláčne cesto.

Cesto vytvarujete do bochníka, poprášime múkou a necháte kysnúť na teplom mieste približne 60 minút. Vykysnuté cesto preložíte na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm.

Pomocou pohára vykrajujete kolieska. Do každého kolieska dáte lyžičku slivkového lekváru a malú kocku čokolády či lyžicu nutely a uzavriete.

Buchty nechajte ešte chvíľku pokysnúť a potom ich preložte do hrnca nad paru. Zakryjte ich a parte 10 minút. Buchty sú následne hotové. Na vrchu je dobré ich potrieť rozopeným maslom a zasypať grankom.

babičkine recepty
Zdroj: unsplash.com

Cesnakový posúch

Cesnakový posúch je ďalšie tradičné jedlo, ktoré sa koluje z generácie na generáciu. Posúch sa hodí ako príloha alebo si na ňom môžete pochutnať len tak samostatne.

Ingrediencie:

  • 500g hladká múka
  • 1/2 kocky droždia
  • soľ
  • olivový olej
  • 400ml vody
  • 6 strúčikov cesnaku

Postup:

V prvom rade si pripravíte kysnuté cesto. V troche vlažnej vody s lyžičkou cukru rozmrvíte polovicu kocky droždia a necháte vykysnúť. Z múky, vody, kvásku, oleja a soli vypracujete cesto a pod utierkou ho necháte vykysnúť – asi 40 minút.

Na vymastený a múkou vysypaný veľký plech preložíte vykysnuté cesto a rukami ho rozťapkáte na celý plech a potriete cesnakovým olejom. Cesnakový olej si vyrobíte tak, že popučíte cesnakové strúčky s malým množstvom olivového oleja.

Upečiete vo vyhriatej rúre pri 180 st. C asi 30 minút. Hotový ešte teplý posúch ešte raz potriete čistým olejom a dosolíte.

Zdroj: gizelaonova.sk, najrecept.sk, zeny.sk, kuchynalidla.sk, lacnerecepty.sk

Témata:
Recepty

Najnovšie články