Ruža pre nevestu Sledujte v predstihu!

Bryndzová nátierka – jednoduchý recept na najlepšiu bryndzovú pomazánku

Aktualizované:

Autor: Lenka

Bryndzová nátierka

Bryndzová nátierka je jednoduchá na prípravu a pritom tak lahodná. Bryndzovú pomazánku si môžete pripraviť len s pár surovinami na sto rôznych spôsobov. Pozrite sa na tie najlepšie recepty na bryndzovú nátierku, na ktorej si pochutí každý!

Bryndzová nátierka

Bryndzová nátierka je dokonalou voľbou na raňajky, olovrant alebo aj ľahšiu večeru. Navyše ju pripravíte lusknutím prsta, podobne ako vajíčkovú pomazánku alebo tuniakovú pomazánku.

Bryndzovú pomazánku máte hotovú za 5 minút a postačí vám pár surovín. V tradičnej verzií nesmie chýbať bryndza, maslo, mletá červená paprika a cibuľa. Rôzne iné verzie sa pripravujú aj s tvarohom alebo syrom.

V článku nájdete

Bryndzová pomazánka

Bryndza patrí medzi najcharakteristickejšiu črtu Slovenska a neodmysliteľne sem patrí. Slováci bryndzu pre jej špecifickú chuť buď zbožňujú alebo jej postupne prišli na chuť, prípadne jej na chuť skrátka nikdy neprídu.

Bryndza, a teda aj bryndzová pomazánka, je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Bryndza má totiž protizápalové účinky, znižuje krvný tlak, pomáha činnosti srdca, je výborná na cholesterol a aj na kosti.

Je ideálnou nátierkou aj na pohostenie, podobne ako škvarková nátierka, ale ak uprednostňujete sladkú mňamku vyskúšajte banánový chlieb.

Bryndza patrí medzi najcharakteristickejšiu črtu Slovenska a neodmysliteľne sem patrí.
Zdroj: unsplash.com

Bryndzová nátierka recept

Bryndzová nátierka recept pripravíte behom chvíľky. Stačí vám pár surovín, samozrejme môžete aj experimentovať a skúšať rôzne variácie. Inšpirujte sa receptami, ktoré sme pre vás pripravili!

Nadýchaná bryndzová nátierka – ingrediencie

  • 200 g bryndze
  • 100 g masla
  • 1 PL červenej mletej papriky
  • 1 kus cibule
  • podľa chuti soľ

Bryndzová nátierka postup

  1. V miske zmiešajte bryndzu, maslo, nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte mletú červenú papriku a ak treba dosoľte. Niekto pridáva aj rascu.
  3. Suroviny poriadne premiešajte a podávajte s čerstvým pečivkom.

Bryndzová pomazánka patrí medzi vegetariánske, v prípade, ak hľadáte aj iné varianty vegetariánskych pokrmov, mali by ste vyskúšať avokádovú nátierku.

Najlepšia bryndzová nátierka

Najlepšia bryndzová pomazánka je na prípravu naozaj veľmi rýchla. Ak chcete mať túto pomazánku ešte jemnejšiu a krémovejšiu, pridajte do nej jednu polievkovú lyžicu hustého bieleho jogurtu. Uvidíte, že výsledok bude stáť za to!

Ingrediencie:

  • 125 g bryndze
  • 1 kus menšej cibule (šalotky)
  • 100 g smotanovej nátierky alebo masla
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, mletá čierna paprika, kurkuma

Postup:

  1. Pripravte si vhodnú misku a dajte do nej pokrájanú, očistenú cibuľu, smotanovú pomázanku alebo maslo a samozrejme bryndzu.
  2. Obsah misky rozmixujte, pridajte čierne korenie, papriku, soľ a kurkumu
  3. Bryndzová nátierka je hotová, môžete ju buď hneď servírovať alebo ju môžete dať do chladničky.

Bryndzová nátierka so syrom

Jemná bryndzová nátierka so syrom je skvelou zmenou oproti klasickej. Pochutíte si na jej krémovej a nadýchanej konzistencií a príprava je rovnako jednoduchá. Lusknutím prsta pripravíte aj rôzne recepty z cukety alebo tofu nátierku.

Ingrediencie:

  • 125 g bryndze
  • 2 kusy syrokrému
  • 2 PL Ramy
  • 1 KL červenej mletej papriky
  • podľa chuti soľ
  • 1 kus cibule

Postup:

  1. Do misky vložte všetky suroviny. Ponorným mixérom vyšľahajte nátierku dohladka, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku a ak chcete a dosoľte.
  2. Všetko pomiešajte a podávať môžete na ľubovoľnom pečive.
Bryndzová pomazánka s pažítkou je skvelou voľbou.
Zdroj: unsplash.com

Bryndzová pomazánka s pažítkou

Bryndzová pomazánka s pažítkou je skvelou obmenou, ak nechcete použiť cibuľu. Chutí sviežo a naozaj výnimočne. Veď vyskúšajte sami!

Ingrediencie:

  • 200 g bryndze
  • 100 g masla
  • 1 zväzok pažítky
  • 2 PL kyslej pochúťkovej smotany
  • podľa chuti mleté čierne korenie, soľ

Postup:

  1. V miske vymiešajte bryndzu so zmäknutým maslom a kyslou smotanou.
  2. Nátierku dochuťte soľou, korením a nadrobno nakrájanou pažítkou.
  3. Ochutenú nátierku natrite na kolieska bagety alebo chlebu.

Šmirkas nátierka

Šmirkas nátierka (Bryndziarka) patrí medzi slovenské tradičné recepty. Stačí ju iba natrieť na chlebík, dať na ňu kopec jarnej cibuľky a užívať si jej chuť. Pripravte si domáce pečivo vďaka kváskovaniu a zistite, ako založiť kvások.

Ingrediencie:

  • 125 g bryndze
  • 45 g masla
  • 3 ČL pochúťkovej smotany 16 % kyslej
  • 1/2 ČL horčice
  • 2 kusy mladej cibuľky

Postup:

  1. Najskôr si nakrájajte cibuľku, pokvapkajte ju citrónom, trošku posoľte a nechajte 3 minútky postáť. Týmto procesom zabezpečíte to, že bude ľahšie stráviteľná.
  2. Ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, najmä maslo, aby sa dalo roztlačiť.
  3. Do misky pridajte bryndzu, maslo, smotanu, horčicu, pridajte odstátu cibuľu a môžete nasekať aj čerstvú pažítku.
  4. Pridajte mletú červenú papriku a zamiešajte. A vynikajúca bryndzová nátierka je na svete!

Fit bryndzová nátierka

Ak zbožňujete bryndzové nátierky, vyskúšajte si ju pripraviť v ľahšej, fit verzií. Túto nátierku si pripravíte s tvarohom a zaberie vám maximálne 5 minút. Potrebovať budete len 4 suroviny.

Fit bryndzová nátierka je bohatá na bielkoviny a tuky a na druhej strane obsahuje minimum sacharidov. Keď namiesto masla použijete tvaroh, zabezpečíte si nižší podiel tuku a kalórií a nebude vám ťažko.

Ingrediencie:

  • 125 g bryndze
  • 150 g nízkotučného rozotierateľného tvarohu
  • 1/2 ČL sladkej mletej papriky
  • nasekaná pažítka

Postup:

  1. V menšej nádobke si spolu rozmiešajte všetky suroviny pomocou vidličky úplne dohladka.
  2. Nátierku si môžete natrieť na čerstvučké pečivo, skladujte ju v uzavretej nádobe v chladničke a spotrebujte ju do 3 dní.

Zdroj: dobruchut.aktuality.sk, unsplash.com

Témata:
Recepty

Najnovšie články