Ruža pre nevestu Sledujte v predstihu!

Drožďová pomazánka – recepty na lahodnú drožďovú nátierku

Aktualizované:

Autor: Lenka

Drožďová pomazánka

Drožďová pomazánka má veľmi špecifickú a výraznú chuť. A teda buď ju milujete alebo ju neznášate. Neexistuje nič medzi tým. Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na lahodnú drožďovú pomazánku!

Drožďová pomazánka

Drožďová pomazánka je pre mnohých spomienkou na detstvo, kedy ju robila babička alebo bola súčasťou školských jedální. Túto pomazánku si môžete vychutnať za studena alebo tepla, rovnako ako banánový chlieb.

Drožďová pomazánka je pre telo veľmi prospešná, počítajte s tým, že droždie je dosť aromatické. Túto nátierku pripravíte behom chvíľky a radí sa medzi recepty, čo na obed rýchlo a lacno. Natrieť si ju môžete na čerstvé pečivo alebo ju môžete podávať ako prílohu ku zemiakom a zelenine.

V článku nájdete

Drožďová nátierka

Drožďová nátierka pôsobí na zdravie veľmi obohacujúco tak isto ako tuniaková pomazánka. Kvasnice obsahujú vitamín D a všetky vitamíny skupiny B, enzýmy, aminokyseliny, stopové prvky železa a medi a mnohých ďalších zdraviu prospešných látok.

Drožďovú nátierku ocenia najmä tí, ktorí majú problémy s trávením, chcú podporiť svoju imunitu, zlepšiť pevnosť nechtov a vlasov. Navyše kvasinice pôsobia hojivo a odstraňujú zápaly.

Drožďovú nátierku pripravíte v priebehu pár minút, podobne ako recepty z cukety.

Drožďová pomazánka je pre mnohých spomienkou na detstvo, kedy ju robila babička alebo bola súčasťou školských jedální.
Zdroj: pixabay.com

Drožďová nátierka recept

Drožďová nátierka recept má mnoho podôb. Pridať môžete rôzne druhy zeleniny, tofu, bylinky, vajíčka, syr alebo šunku. Drožďová nátierka pre deti sa pripravuje aj z nasledujúceho receptu. Ak ste milovníkom tofu – môžete vyskúšať aj tofu nátierku.

Táto nátierka najlepšie chutí na domácom a čerstvo upečenom pečivku. Zistite, ako si založiť kvások, aby ste si na chrumkavom chlebe mohli pochutiť aj vy.

Klasická drožďová pomazánka ingrediencie:

  • 2 kocky droždia
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 3 ČL horčice
  • podľa chuti soľ, čierne korenie, rasca
  • olej

Kvasnicová pomazánka postup:

  1. Najprv si ošúpanú cibuľu nakrájajte na čo najmenšie kúsky a hoďte ju do rozpáleného oleja.
  2. Pridajte rascu, soľ a mleté čierne korenie
  3. Keď je cibuľa mäkká, rozdrobte do nej droždie.
  4. Na stíšenom ohni zmiešajte droždie s cibuľou dovtedy, kým sa droždie nezačne rozpúšťať.
  5. Keď je droždie rozpustené, ešte ho trochu popražte (približne 3 minúty), pridajte 1 vajce, premiešajte a pridajte druhé vajce a znova premiešajte.
  6. Keď je v nátierke všetko zamiešané, vypnite oheň a pridajte do nej ešte horčicu. Všetko opäť premiešajte.
  7. Nátierku môžete podávať aj teplú, aj studenú.

Kvasnicová pomazánka bez vajec

Kvasnicová pomazánka bez vajec predstavuje rýchlu nátierku, ktorá je bez lepku, vajec a mliečnych výrobkov.

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa
  • olej
  • 2 kocky droždia
  • 100 ml rastlinného mlieka
  • 1 lyžička instatnej polenty
  • podľa chuti soľ, korenie, bylinky (bazalka, oregano, majoránka)

Postup:

  1. Cibuľku nakrájajte najemno a pridajte ju do rozpáleného oleja na panvicu.
  2. Na cibuľu rozdrobte droždie a nechajte ho rozpustiť za stáleho miešania.
  3. Vzniknutú zmes zalejte rastlinným mliekom a miešajte do riedkej kašičky.
  4. Potom zasypte polentou a nechajte chvíľku variť. Ak je zmes príliš hustá, pridajte ďalšie mlieko, v opačnom prípade pridajte ešte trochu polenty.
  5. Podľa chuti osoľte, okoreňte a pridajte bylinky.
  6. Podávajte s pečivkom a čerstvým zeleninovým šalátom.
Drožďová pomazánka je pre telo veľmi prospešná, ale je dôležité počítať s tým, že droždie je dosť aromatické.
Zdroj: unsplash.com

Drožďová nátierka so syrom

Drožďová nátierka so syrom má skutočne veľmi jemnú a lahodnú konzistenciu a ľahko sa roztiera. Kombinácia syra a droždia je prekvapivo chutná, veď vyskúšajte sami!

Ingrediencie:

  • 50 g masla
  • 1 cibuľa
  • 100 g droždia
  • 1/4 litra mlieka
  • 50 g hrubej múky
  • 1 ks topeného syra
  • podľa chuti soľ a mleté čierne korenie

Postup:

  1. Na masle speňte pokrájanú cibuľu a postupne k nej pridávajte rozdrobené droždie.
  2. Miešajte na miernom ohni, až kým neucítite výraznú vôňu droždia.
  3. Z mlieka, múky a syra uvarte hustú kašu, ktorú následne spojíte s droždím a cibuľkou.
  4. Zmes podľa chuti okoreňte a osoľte, natrite na pečivo.
  5. Chlebíčky s nátierkou pre lepšiu chuť môžete zapiecť v rúre alebo pod grilom.

Drožďová nátierka zo sušeného droždia

Do tohto receptu použijete chladené droždie (kvasnice), ale aj sušené lahôdkové droždie, ktoré sa nazýva vegánsky parmezán.

Sušené lahôdkové droždie je nielen nabité živinami, ale aj perfektne dochutí širokú škálu pokrmov. Je bezlepkové, čiže si ho môžu dopriať aj celiatici.

Ingrediencie:

  • 2 kocky čerstvého droždia
  • 1 červená cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice vegánskeho alebo iného masla
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • jarná cibuľka
  • podľa chuti soľ a korenie

Postup:

  1. Cibuľku nakrájajte na čo najmenšie kúsky. Osoľte a pomaly opekajte na olivovom oleji, kým nie je mäkká a uvarená. (na strednej teplote to trvá cca 8 minút)
  2. Následne pridajte rozdrobené droždie aj lahôdkové droždie a maslo.
  3. Dochuťte soľou a korením a nechajte ho úplne rozpustiť.
  4. Nechajte vychladnúť a stuhnúť v chladničke. Nátierka najlepšie chutí na čerstvo upečenom chlebe spolu s jarnou zeleninkou.

V prípade, že hľadáte viac inšpirácii na pomazánky, odporúčame vám výskušať recepty na avokádovú a škvarkovú nátierku.

Zdroj: pixabay.com, recept.sk

Témata:
Recepty

Najnovšie články