LOH 2024 Všetky info tu!

Škvarková pomazánka – najlepšie recepty s uhorkami, bez vajec či so syrom

Aktualizované:

Autor: Marcela

škvarková pomazánka recepty

Škvarková pomazánka patrí medzi najobľúbenejšie nátierky na Slovensku. Pripraviť si ju môžete na desiatky spôsobov. Pozrite sa na overené rady a tipy, ako môžete vašu oškvarkovú pomazánku vylepšiť tak, aby chutila naozaj každému.

Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka patrí medzi naozaj sýte pokrmy. Ide o tradičný pokrm, ktorý sa najčastejšie konzumuje s chlebom podobne ako bryndzová nátierka.

Prezradíme vám, ako ju pripraviť tak, aby ste si ju mohli vychutnať do sýtosti a nebolo vám z nej ťažko. Existuje niekoľko variácií receptov na oškvarkovú nátierku, ktoré stoja za vyskúšanie.

V článku nájdete

Škvarková pomazánka recept od babičky

Recept na škvarkovú pomazánku od babičky je jednoduchý a zvládne ho aj začiatočník.

V prípade, že chcete, aby vám vznikla luxusná škvarková pomazánka a bola nádherne jemná, môžete ju nakoniec rozmixovať mixérom. Naopak ak chcete zachovať štruktúru jednotlivých ingrediencií, stačí, ak ju poriadne premiešate.

Ingrediencie:

  • 200 g Škvarky
  • 1 ks Kyslé uhorky
  • 1 ks Cibuľa
  • 3 ks Vajce
  • Mletá červená paprika
  • Mleté čierne korenie
  • Soľ
  • Horčica

Postup:

  1. Uvarte si vajíčka na tvrdko a škvarky rozmixujte alebo pomelte na mlynčeku.
  2. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku a na malé kúsky nakrájané kyslé uhorky.
  3. Nátierku ochuťte červenou paprikou a čiernym korením.
  4. Nakoniec pridajte soľ a horčicu podľa chuti a potreby.
  5. Škvarkovú nátierku odložte do chladu aspoň na 20 minút, aby sa prepojili chute.

Luxusná škvarková pomazánka od babičky nie je vôbec náročná prípravu a postačí vám len niekoľko ingrediencií. To znamená, že ak hľadáte čo na obed rýchlo a lacno, škvarková nátierka je ideálne riešenie.

Najlepšia škvarková pomazánka

Škvarkovú pomazánku je možné pripraviť na niekoľko možných spôsobov. Ideálne je, aby ste si našli taký recept, ktorý vyhovuje vám.

Avšak existuje recept, ktorý je overený a má veľmi pozitívne recenzie od tých, ktorí ho vyskúšali. Vďaka tomu sa môže tento recept považovať za najlepšiu oškvarkovú pomazánku.

Ingrediencie:

  • 200 g hrubých slaných škvarkov
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na drobné kúsky.
  2. Škvarky jemne rozdrvte alebo ich môžete nakrájať na menšie kúsky.
  3. Na panvici si rozohrejte olej na strednom ohni a pridajte na drobno nasekanú cibuľu s cesnakom.
  4. Zmes pražte dovtedy, až kým cibuľa nebude mäkká a potom pridajte škvarky a orestujte ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5-7 minút.
  5. Dochuťte oškvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti. Dávajte pozor na množstvo soli, pretože škvarky samy o sebe sú už dosť slané.
  6. Škvarkovú pomazánku nechajte vychladnúť a máte hotovo.
škvarková pomazánka recept
Zdroj: unsplash.com

Škvarková pomazánka recept

Receptov na škvarkovú pomazánku je naozaj veľa. Rozlišujú sa v postupe, ale aj v ingredienciách, ktoré sa do pomazánky pridávajú.

Môžete si ju priraviť napríklad:

Škvarková pomazánka s lečom

Škvarková pomazánka s lečom je verzia, ktorá poteší najmä tých, ktorí radi kombinujú viaceré chute.

Lečo dodá pomazánke výraznejšiu a sviežejšiu chuť, pretože nátierka obsahuje oveľa viac zeleniny, ako jej základná verzia.

Ingrediencie:

  • 200 g hrubých slaných škvarkov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 paprika
  • 2 lyžice oleja
  • 1 pohár leča (približne 200 g)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Najprv pripravte lečo podľa návodu na obale. Lečo je vhodné prevariť v osolenej vode, kým nebude mäkké, a potom ho dobre nechať odkvapkať.
  2. Cibuľu a cesnak očistite a jemne nasekajte. Papriku očistite a nakrájajte na malé kocky.
  3. Na panvici si rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne a nestane sa zlatohnedá.
  4. Pridajte nakrájanú papriku a pokračujte v restovaní, kým aj paprika zmäkne a trochu zhnedne.
  5. Pridajte škvarky a orestujte ich spolu s ostatnými zložkami asi 5-7 minút. Následne pridajte aj lečo.
  6. Dochuťte škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.
  7. Nechajte pomazánku vychladnúť a následne podávajte s čerstvým pečivom.

Škvarková pomazánka bez vajec

Škvarková pomazánka recept bez vajec patrí medzi základné a najjednoduchšie varianty tejto pomazánky.

Na verziu bez vajec potrebujete len zopár základných surovín, a preto je pomazánka vhodná najmä pre tých, ktorí majú radi jednoduché chute bez rôznych kombinácii.

Ingrediencie:

  • 200 g hrubých slaných skvarkov
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice zakysanej smotany
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Nakrájajte cibuľu, cesnak a škvarky na malé kúsky. Škvarky môžete aj rozdrtiť.
  2. Na panvici orestujte cibuľu, cesnak do zlatohneda a pridajte škvarky, ktoré restujte 5-7 minút.
  3. Potom pridajte zakysanú smotanu a dobre premiešajte. Táto smotana nahradí vajcia a dodá pomazánke krémovejšiu textúru.
  4. Dochutite škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.
  5. Pomazánku podávajte studenú s čerstvým pečivom.

Na vrch pomazánky môžete nakrájať jarnú cibuľku, ktorá dodá chlebíku sviežosť a zároveň poslúži aj ako dekorácia.

najlepšia škvarková pomazánka
Zdroj: istockphoto.com

V prípade, že máte radi chuť vajíčok, odporúčame vám vyskúšať recept na vajíčkovú pomazánku.

Škvarková pomazánka s uhorkami

Škvarková pomazánka s uhorkami je veľmi obľúbenou variáciou tejto nátierky. Sterilizované uhorky dodajú pomazánke jemnú kyslosť a sviežosť.

Ingrediencie:

  • 200 g hrubých slaných škvarkov
  • 1 veľká kyslá uhorka
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Cibuľu, cesnak a kyslú uhorkú očistite a nasekajte na drobné kúsky. Škvarky rozdrvte alebo nakrájajte na drobno.
  2. Na panvici si rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne.
  3. Potom pridajte škvarky a orestujte ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5-7 minút.
  4. Pridajte nakrájanú kyslú uhorku a dobre premiešajte
  5. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
  6. Pomazánku nechajte vychladnúť a môžete ju servírovať s chlebom alebo ako dip pre zeleninu.

Škvarková pomazánka so syrom

Luxusná škvarková pomazánka so syrom ponúka jemnú a lahodnú chuť.

Napriek tomu, že syr by ste v klasických receptoch nenašli, varianta so syrom je jedinečná v tom, že výsledná chuť je o niečo menej agresívna a celkovo pomazánka pôsobí ľahšie.

Ingrediencie:

  • 200 g hrubých slaných škvarkov
  • 100 g tvrdého syra (napríklad eidam alebo parmezán)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Pripravte si cibuľu, cesnak, škvarky tak, že ich nasekáte na drobno.
  2. Tvrdý syr nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  3. Na panvici si pripravte cibuľu, cesnak a škvarky do zlatohneda.
  4. Potom pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho roztopiť, pričom občas premiešajte.
  5. Dochuťte škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.

Sterilizovaná škvarková nátierka

Sterilizovaná škvarková nátierka je možnosť, ako pomazánku uchovať dlhodobo čerstvú a bez toho, aby sa vám pokazila.

Ingrediencie:

  • 1 kg škvarky
  • 3 PL horčica
  • 2 ks cibule
  • 6-8 ks uhorky sladkokyslé
  • 6-8 ks kápia sterilizovaná
  • 5 ks natvrdo vajce
  • soľ
  • korenie čierne mleté

Postup:

  1. Pomelte škvarky, cibuľu, uhorky a kápiu.
  2. Pomletú zmes zmiešajte s horčicou a pokrájanými vajciami.
  3. Ochuťte soľou a korením.
  4. Náterku naplňte do sterilizovaných skleničiek. Skleničky by mali byť čisté a teplé. Uistite sa, že náterok je stále horúci.
  5. Sterilizujte 15-30minút.
  6. Nechajte poháriky vychladnúť pri izbovej teplote a následne uskladnite.

V prípade, že sa vám nechce pomazánku pripravovať doma, môžete si sterilizovanú nátierku zakúpiť aj v obchode. Tu je prehľad otváracích hodín jednotlivých obchodov.

Škvarková pomazánka z tofu

Škvarková pomazánka z tofu sa pripravuje podobne ako klasická oškvarková nátierka, pričom namiesto mäsitých škvarkov použijete tofu. Tofu je skvelou náhradou za tradičné škvarky.

Z tofu si môžete pripraviť aj iné nátierky, ktoré sú veľmi chutné a zároveň stále vegetariánske.

Ingrediencie

  • 200 g tvrdého tofu
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Trochu kurkumy na farbu (voliteľné)

Postup:

  1. Tofu dôkladne odkvapkajte a osušte papierovou utierkou. Potom ho rozdrvte na hrubé kúsky alebo ho nakrájajte na menšie kocky.
  2. Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na drobné kúsky.
  3. Rozohrejte si panvicu s olejom a pridajte cibuľu s cesnakom, smažte, kým nezmäknú.
  4. Potom pridajte kúsky tofu a orestujte ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5-7 minút.
  5. Ak chcete pomazánku trochu obohatiť o farbu, môžete pridať trochu kurkumy a dobre premiešať.
  6. Škvarkovú pomazánku dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti.

Škvarková nátierka Lidl

Škvarková nátierka LIDL je dostupná aj ako hotový produkt, ktorý si môžete zakúpiť v predajniach tohto potravinového reťazca. Pri nákupe nezabudnite využiť Lidl plus aplikáciu, aby ste ušetrili.

Druhá možnosť je si ju pripraviť podľa receptov z Kuchyne Lidla. Recept na škvarkovú pomazánku pre vás pripravil Roman Paulus a môžete si vybrať z receptov na škvarkovú pomazánku s vajcom alebo s chilli.

Ingrediencie:

  • 150 g škvarkov
  • 1 × lyžica chilli pasty
  • 3 × lyžica nasekanej lahôdkovej cibule
  • 3 × lyžica masti
  • soľ a čierne korenie
  • nasekané chilli papričky na ozdobu

Postup:

  1. Škvarky nakrájajte najemno, spojte s ostatnými surovinami a okoreňte.
  2. Poriadne premiešajte, aby sa spojili všetky chute.
  3. Nechajte 30 minút odpočinúť v chladničke a môžete podávať.

Ako dlho vydrží škvarková nátierka

Škvarková pomazánka môže byť skladovaná v chladničke a jej trvanlivosť závisí od viacerých faktorov, ktorými sú spôsob prípravy, skladovanie a hygiena.

Ak škvarkovú pomazánku chcete skladovať dlhšie, uložte ju do čistej a dobre uzavretej nádoby a skladujte ju v chladničke. Ideálne je, aby ste nátierku spotrebovali do piatych dní.

V prípade, že chcete, aby vám nátierka vydržala naozaj dlho, odporúčame vám ju sterilizovať. Sterilizovaná škvarková nátierka vydrží v pohárikoch aj niekoľko mesiacov.

Zdroje: toprecepty.sk, kuchynelidla.cz, youtube.com, unsplash.com, varecha.sk

Témata:
Recepty

Najnovšie články