Škvarková pomazánka patrí medzi najobľúbenejšie nátierky na Slovensku. Pripraviť si ju môžete na desiatky spôsobov, pozrite sa na obľúbené recepty a tipy a rady, ako môžete vašu pomazánku vylepšiť, tak aby chutila naozaj každému.
Škvarková pomazánka
Oškvarková pomazánka je tradičný pokrm, ktorý môžete podávať s rôznym pečivom podobne ako tuniakovú pomazánku či bryndzovú nátierku.
Škvarková nátierka patrí medzi naozaj sýte pokrmy, prezradíme vám, ako ju pripraviť tak, aby ste si ju mohli vychutnať do sýtosti a nebolo vám z nej ťažko. Existuje niekoľko variácií receptov, z ktorých si vyberie naozaj každý.
V článku nájdete
Škvarková pomazánka recept od babičky
Škvarková pomazánka od babičky recept je jednoduchý a zvládne ho aj každý začiatočník. Jednoduchá je aj príprava avokádovej nátierky a rovnako aj rybacej.
Okrem toho, rada od babičky znie, ak chcete, aby vám vznikla luxusná škvarková pomazánka a bola nádherne jemná, môžete ju nakoniec rozmixovať mixérom. V prípade, že chcete zachovať štruktúru jednotlivých ingrediencií, stačí, ak ju poriadne premiešate.
Ingrediencie:
- 200 g Škvarky
- 1 ks Kyslé uhorky
- 1 ks Cibuľa
- 3 ks Vajce
- Mletá červená paprika
- Mleté čierne korenie
- Soľ
- Horčica
Postup:
- Uvarte si vajíčka na tvrdko a škvarky rozmixujte alebo pomelte na mlynčeku.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku a na malé kúsky nakrájané kyslé uhorky.
- Nátierku ochuťte červenou paprikou a čiernym korením.
- Nakoniec pridajte soľ a horčicu podľa chuti a potreby.
- Škvarkovú nátierku odložte do chladu aspoň na 20 minút, aby sa prepojili chute.
Luxusná škvarková pomazánka od babičky nie je vôbec náročná prípravu a postačí vám len niekoľko ingrediencií. V prípade, že hľadáte, čo na obed rýchlo a lacno, škvarková nátierka je ideálne riešenie, pretože v chladničke vám vydrží aj niekoľko dní a náklady na jej prípravu sú naozaj nízke.
Najlepšia škvarková pomazánka
Škvarkovú pomazánku je možné pripraviť na niekoľko možných spôsobov a pre každého z vás môže byť najlepšia škvarková pomazánka úplne iná. Ide o to, aby ste si našli taký recept, ktorý vyhovuje vám.
Avšak existuje recept, ktorý je overený a má veľmi pozitívne recenzie od tých, ktorí ho vyskúšali, vďaka tomu sa tento recept môžete považovať za najlepšiu oškvarkovú pomazánku.
Ingrediencie:
- 200 g hrubých slaných škvarkov
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na drobné kúsky.
- Škvarky jemne rozdrvte alebo ich môžete nakrájať na menšie kúsky.
- Na panvici si rozohrejte olej na strednom ohni a pridajte na drobno nasekanú cibuľu s cesnakom.
- Opražte, až kým cibuľa nebude mäkká a potom pridajte skvarky a orestujte ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5-7 minút.
- Dochutťte oškvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti. Dávajte pozor na množstvo soli, pretože skvarky samy o sebe sú už dosť slané.
- Škvarkovú nechajte vychladnúť nechajte vychladnúť a máte hotovo.

Škvarková pomazánka recept
Receptov na škvarkovú pomazánku je naozaj veľa. Rozlišujú sa v postupe, ale aj v ingredienciách, ktoré sa do pomazánky pridávajú.
Môžete si ju priraviť napríklad:
Škvarková pomazánka s lečom
Škvarková pomazánka s lečom je verzia, ktorá poteší najmä tých, ktorí radi kombinujú viaceré chute.
Lečo dodá pomazánke výraznejšiu a sviežejšiu chuť, pretože nátierka obsahuje oveľa viac zeleniny ako jej základná verzia.
Ingrediencie:
- 200 g hrubých slaných škvarkov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 paprika
- 2 lyžice oleja
- 1 pohár leča (približne 200 g)
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Najprv pripravte lečo podľa návodu na obale. Lečo je vhodné prevariť v osolenej vode, kým nebude mäkké, a potom ho dobre nechať odkvapkať.
- Cibuľu a cesnak očistite a jemne nasekajte. Papriku očistite a nakrájajte na malé kocky.
- Na panvici si rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne a nestane sa zlatohnedá.
- Pridajte nakrájanú papriku a pokračujte v restovaní, kým aj paprika zmäkne a trochu zhnedne.
- Pridajte škvarky a orestujte ich spolu s ostatnými zložkami asi 5-7 minút. Následne pridajte aj lečo.
- Dochuťte škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Nechajte pomazánku vychladnúť a následne podávajte s čerstvým pečivom.
Škvarková pomazánka bez vajec
Škvarková pomazánka recept bez vajec patrí medzi základné a najjednoduchšie varianty tejto pomazánky.
Na verziu bez vajec potrebujete len zopár základných surovín, a preto je pomazánka vhodná najmä pre tých, ktorí majú radi jednoduché chute bez rôznych kombinácii.
Ingrediencie:
- 200 g hrubých slaných skvarkov
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice zakysanej smotany
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Nakrájajte cibuľu, cesnak a škvarky na malé kúsky. Škvarky môžete aj rozdrtiť.
- Na panvici orestujte cibuľu, cesnak do zlatohneda a pridajte škvarky, ktoré restujte 5-7 minút.
- Potom pridajte zakysanú smotanu a dobre premiešajte. Táto smotana nahradí vajcia a dodá pomazánke krémovejšiu textúru.
- Dochutite škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Pomazánku podávajte studenú s čerstvým pečivom.
Na vrch pomazánky môžete nakrájať jarnú cibuľku, ktorá dodá chlebíku sviežosť a zároveň poslúži aj ako dekorácia.

V prípade, že chuť vajíčok obľubujete a nechcete ich vynechávať, odporúčame vám vyskúšať recept na vajíčkovú pomazánku.
Škvarková pomazánka s uhorkami
Škvarková pomazánka s uhorkami je veľmi obľúbenou variáciou tejto nátierky. Sterilizované uhorky dodajú pomazánke jemnú kyslosť a sviežosť.
Ingrediencie:
- 200 g hrubých slaných škvarkov
- 1 veľká kyslá uhorka
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Cibuľu a cesnak a kyslú uhorkú očistite a nasekajte na drobné kúsky. Škvarky rozdrvte alebo nakrájajte na drobno.
- Na panvici si rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne.
- Potom pridajte škvarky a orestujte ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5-7 minút.
- Pridajte nakrájanú kyslú uhorku a dobre premiešajte
- Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Nechajte vychladnúť a môžete ju servírovať na chlebíkoch, grilovanom chlebe alebo ako dip pre zeleninu.
Škvarková pomazánka so syrom
Luxusná škvarková pomazánka so syrom ponúka jemnú a lahodnú chuť.
Napriek tomu, že syr by ste v klasických receptoch nenašli, variant so syrom je jedinečný v tom, že výsledná chuť je o niečo menej agresívna a celkovo pomazánka pôsobí ľahšie.
Ingrediencie:
- 200 g hrubých slaných škvarkov
- 100 g tvrdého syra (napríklad eidam alebo parmezán)
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Pripravte si cibuľu, cesnak, škvarky tak, že ich nasekáte na drobno.
- Tvrdý syr nastrúhajte na jemnom strúhadle.
- Na panvici si pripravte cibuľu, cesnak a škvarky do zlatohneda.
- Potom pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho roztopiť, pričom občas premiešajte.
- Dochuťte škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.
Sterilizovaná škvarková nátierka
Sterilizovaná škvarková nátierka je možnosť, ako nátierku uchovať dlhodobo čerstvú, bez toho, aby sa vám pokazila.
Ingrediencie:
- 1 kg škvarky
- 3 PL horčica
- 2 ks cibule
- 6-8 ks uhorky sladkokyslé
- 6-8 ks kápia sterilizovaná
- 5 ks natvrdo vajce
- soľ
- korenie čierne mleté
Postup:
- Pomelte škvarky, cibuľu, uhorky a kápiu.
- Pomletú zmes zmiešajte s horčicou a pokrájanými vajciami.
- Ochuťte soľou a korením.
- Náterku naplňte do sterilizovaných skleničiek. Skleničky by mali byť čisté a teplé. Uistite sa, že náterok je stále horúci.
- Sterilizujte 15-30minút.
- Nechajte poháriky vychladnúť pri izbovej teplote a následne uskladnite.
V prípade, že sa vám nechce pomazánku pripravovať doma, môžete si sterilizovanú nátierku zakúpiť aj v obchode.
Škvarková pomazánka z tofu
Tofu je skvelou náhradou za tradičné škvarky v vegetariánskej verzii škvarkovej pomazánky.
Škvarková pomazánka z tofu sa pripravuje podobne, akurát miesto mäsitých škvarkov použijete tofu. Prípadne z tofu si môžete pripraviť aj iné nátierky, ktoré sú veľmi chutné a vegetariánske zároveň.
Ingrediencie
- 200 g tvrdého tofu
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Trochu kurkumy na farbu (voliteľné)
Postup:
- Tofu dôkladne odkvapkajte a osušte papierovou utierkou. Potom ho rozdrvte na hrubé kúsky alebo ho nakrájajte na menšie kocky.
- Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na drobné kúsky.
- Rozohrejte si panvicu s olejom a pridajte cibuľu s cesnakom, smažte, kým nezmäknú.
- Potom pridajte kúsky tofua a orestujte ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5-7 minút.
- Ak chcete pomazánku trochu obohatiť o farbu, môžete pridať trochu kurkumy a dobre premiešať.
- Dochutite škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.
Škvarková nátierka Lidl
Škvarková nátierka LIDL je dostupná aj ako hotový produkt, ktorý si môžete zakúpiť v predajniach tohto potravinového reťazca. Pri nákupe nezabudnite využiť Lidl plus aplikáciu, aby ste ušetrili.
Druhá možnosť je, že si ju môžete pripraviť podľa receptov z Kuchyne Lidla. Recept na škvarkovú pomazánku pre vás pripravil Roman Paulus a môžete si vybrať z receptov na škvarkovú pomazánku s vajcom alebo s chilli.
Pozrite sa na škarková pomazánka recept s chilli. Príprava je jednoduchá a všetky suroviny nájdete dostupné práve v predajniach Lidl.
Ingrediencie:
- 150 g škvarkov
- 1 × lyžica chilli pasty
- 3 × lyžica nasekanej lahôdkovej cibule
- 3 × lyžica masti
- soľ a čierne korenie
- nasekané chilli papričky na ozdobu
Postup:
- Škvarky nakrájajte najemno, spojte s ostatnými surovinami a okoreňte.
- Poriadne premiešajte, aby sa spojili všetky chute.
- Nechajte 30 minút odpočinúť v chladničke a môžete podávať.
Ako dlho vydrží škvarková nátierka
Škvarková pomazánka môže byť skladovaná v chladničke a jej trvanlivosť závisí od viacerých faktorov, ako sú spôsob prípravy, skladovanie a hygiena.
Ak škvarkovú pomazánku chcete skladovať dlhšie, uložte ju do čistej a dobre uzavretej nádoby a skladujte ju v chladničke. Ideálne je, aby ste nátierku spotrebovali do piatych dní.
V prípade, že chcete, aby vám nátierka vydržala naozaj dlho, odporúčame vám ju sterilizovať. Sterilizovaná škvarková nátierka vydrží v pohárikoch aj niekoľko mesiacov.
Zdroje: toprecepty.sk, kuchynelidla.cz, youtube.com, unsplash.com, varecha.sk