Ruža pre nevestu 2 Sledujte bez reklám!

Škvarková pomazánka – najlepšie recepty s uhorkami, bez vajec či so syrom

Autor: Marcela

škvarková pomazánka recepty

Škvarková pomazánka patrí medzi najobľúbenejšie nátierky na Slovensku. Pripraviť si ju môžete na desiatky spôsobov, pozrite sa na obľúbené recepty a tipy a rady, ako môžete vašu pomazánku vylepšiť, tak aby chutila naozaj každému.

Škvarková pomazánka

Oškvarková pomazánka je tradičný pokrm, ktorý môžete podávať s rôznym pečivom podobne ako tuniakovú pomazánku či bryndzovú nátierku.

Škvarková nátierka patrí medzi naozaj sýte pokrmy, prezradíme vám, ako ju pripraviť tak, aby ste si ju mohli vychutnať do sýtosti a nebolo vám z nej ťažko. Existuje niekoľko variácií receptov, z ktorých si vyberie naozaj každý.

V článku nájdete

Škvarková pomazánka recept od babičky

Škvarková pomazánka od babičky recept je jednoduchý a zvládne ho aj každý začiatočník. Jednoduchá je aj príprava avokádovej nátierky a rovnako aj rybacej.

Okrem toho, rada od babičky znie, ak chcete, aby vám vznikla luxusná škvarková pomazánka a bola nádherne jemná, môžete ju nakoniec rozmixovať mixérom. V prípade, že chcete zachovať štruktúru jednotlivých ingrediencií, stačí, ak ju poriadne premiešate.

Ingrediencie:

  • 200 g Škvarky
  • 1 ks Kyslé uhorky
  • 1 ks Cibuľa
  • 3 ks Vajce
  • Mletá červená paprika
  • Mleté čierne korenie
  • Soľ
  • Horčica

Postup:

  1. Uvarte si vajíčka na tvrdko a škvarky rozmixujte alebo pomelte na mlynčeku.
  2. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku a na malé kúsky nakrájané kyslé uhorky.
  3. Nátierku ochuťte červenou paprikou a čiernym korením.
  4. Nakoniec pridajte soľ a horčicu podľa chuti a potreby.
  5. Škvarkovú nátierku odložte do chladu aspoň na 20 minút, aby sa prepojili chute.

Luxusná škvarková pomazánka od babičky nie je vôbec náročná prípravu a postačí vám len niekoľko ingrediencií. V prípade, že hľadáte, čo na obed rýchlo a lacno, škvarková nátierka je ideálne riešenie, pretože v chladničke vám vydrží aj niekoľko dní a náklady na jej prípravu sú naozaj nízke.

Najlepšia škvarková pomazánka

Škvarkovú pomazánku je možné pripraviť na niekoľko možných spôsobov a pre každého z vás môže byť najlepšia škvarková pomazánka úplne iná. Ide o to, aby ste si našli taký recept, ktorý vyhovuje vám.

Avšak existuje recept, ktorý je overený a má veľmi pozitívne recenzie od tých, ktorí ho vyskúšali, vďaka tomu sa tento recept môžete považovať za najlepšiu oškvarkovú pomazánku.

Ingrediencie:

  • 200 g hrubých slaných škvarkov
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na drobné kúsky.
  2. Škvarky jemne rozdrvte alebo ich môžete nakrájať na menšie kúsky.
  3. Na panvici si rozohrejte olej na strednom ohni a pridajte na drobno nasekanú cibuľu s cesnakom.
  4. Opražte, až kým cibuľa nebude mäkká a potom pridajte skvarky a orestujte ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5-7 minút.
  5. Dochutťte oškvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti. Dávajte pozor na množstvo soli, pretože skvarky samy o sebe sú už dosť slané.
  6. Škvarkovú nechajte vychladnúť nechajte vychladnúť a máte hotovo.
škvarková pomazánka recept
Zdroj: unsplash.com

Škvarková pomazánka recept

Receptov na škvarkovú pomazánku je naozaj veľa. Rozlišujú sa v postupe, ale aj v ingredienciách, ktoré sa do pomazánky pridávajú.

Môžete si ju priraviť napríklad:

Škvarková pomazánka s lečom

Škvarková pomazánka s lečom je verzia, ktorá poteší najmä tých, ktorí radi kombinujú viaceré chute.

Lečo dodá pomazánke výraznejšiu a sviežejšiu chuť, pretože nátierka obsahuje oveľa viac zeleniny ako jej základná verzia.

Ingrediencie:

  • 200 g hrubých slaných škvarkov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 paprika
  • 2 lyžice oleja
  • 1 pohár leča (približne 200 g)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Najprv pripravte lečo podľa návodu na obale. Lečo je vhodné prevariť v osolenej vode, kým nebude mäkké, a potom ho dobre nechať odkvapkať.
  2. Cibuľu a cesnak očistite a jemne nasekajte. Papriku očistite a nakrájajte na malé kocky.
  3. Na panvici si rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne a nestane sa zlatohnedá.
  4. Pridajte nakrájanú papriku a pokračujte v restovaní, kým aj paprika zmäkne a trochu zhnedne.
  5. Pridajte škvarky a orestujte ich spolu s ostatnými zložkami asi 5-7 minút. Následne pridajte aj lečo.
  6. Dochuťte škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.
  7. Nechajte pomazánku vychladnúť a následne podávajte s čerstvým pečivom.

Škvarková pomazánka bez vajec

Škvarková pomazánka recept bez vajec patrí medzi základné a najjednoduchšie varianty tejto pomazánky.

Na verziu bez vajec potrebujete len zopár základných surovín, a preto je pomazánka vhodná najmä pre tých, ktorí majú radi jednoduché chute bez rôznych kombinácii.

Ingrediencie:

  • 200 g hrubých slaných skvarkov
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice zakysanej smotany
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Nakrájajte cibuľu, cesnak a škvarky na malé kúsky. Škvarky môžete aj rozdrtiť.
  2. Na panvici orestujte cibuľu, cesnak do zlatohneda a pridajte škvarky, ktoré restujte 5-7 minút.
  3. Potom pridajte zakysanú smotanu a dobre premiešajte. Táto smotana nahradí vajcia a dodá pomazánke krémovejšiu textúru.
  4. Dochutite škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.
  5. Pomazánku podávajte studenú s čerstvým pečivom.

Na vrch pomazánky môžete nakrájať jarnú cibuľku, ktorá dodá chlebíku sviežosť a zároveň poslúži aj ako dekorácia.

najlepšia škvarková pomazánka
Zdroj: istockphoto.com

V prípade, že chuť vajíčok obľubujete a nechcete ich vynechávať, odporúčame vám vyskúšať recept na vajíčkovú pomazánku.

Škvarková pomazánka s uhorkami

Škvarková pomazánka s uhorkami je veľmi obľúbenou variáciou tejto nátierky. Sterilizované uhorky dodajú pomazánke jemnú kyslosť a sviežosť.

Ingrediencie:

  • 200 g hrubých slaných škvarkov
  • 1 veľká kyslá uhorka
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Cibuľu a cesnak a kyslú uhorkú očistite a nasekajte na drobné kúsky. Škvarky rozdrvte alebo nakrájajte na drobno.
  2. Na panvici si rozohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne.
  3. Potom pridajte škvarky a orestujte ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5-7 minút.
  4. Pridajte nakrájanú kyslú uhorku a dobre premiešajte
  5. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
  6. Nechajte vychladnúť a môžete ju servírovať na chlebíkoch, grilovanom chlebe alebo ako dip pre zeleninu.

Škvarková pomazánka so syrom

Luxusná škvarková pomazánka so syrom ponúka jemnú a lahodnú chuť.

Napriek tomu, že syr by ste v klasických receptoch nenašli, variant so syrom je jedinečný v tom, že výsledná chuť je o niečo menej agresívna a celkovo pomazánka pôsobí ľahšie.

Ingrediencie:

  • 200 g hrubých slaných škvarkov
  • 100 g tvrdého syra (napríklad eidam alebo parmezán)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Pripravte si cibuľu, cesnak, škvarky tak, že ich nasekáte na drobno.
  2. Tvrdý syr nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  3. Na panvici si pripravte cibuľu, cesnak a škvarky do zlatohneda.
  4. Potom pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho roztopiť, pričom občas premiešajte.
  5. Dochuťte škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.

Sterilizovaná škvarková nátierka

Sterilizovaná škvarková nátierka je možnosť, ako nátierku uchovať dlhodobo čerstvú, bez toho, aby sa vám pokazila.

Ingrediencie:

  • 1 kg škvarky
  • 3 PL horčica
  • 2 ks cibule
  • 6-8 ks uhorky sladkokyslé
  • 6-8 ks kápia sterilizovaná
  • 5 ks natvrdo vajce
  • soľ
  • korenie čierne mleté

Postup:

  1. Pomelte škvarky, cibuľu, uhorky a kápiu.
  2. Pomletú zmes zmiešajte s horčicou a pokrájanými vajciami.
  3. Ochuťte soľou a korením.
  4. Náterku naplňte do sterilizovaných skleničiek. Skleničky by mali byť čisté a teplé. Uistite sa, že náterok je stále horúci.
  5. Sterilizujte 15-30minút.
  6. Nechajte poháriky vychladnúť pri izbovej teplote a následne uskladnite.

V prípade, že sa vám nechce pomazánku pripravovať doma, môžete si sterilizovanú nátierku zakúpiť aj v obchode.

Škvarková pomazánka z tofu

Tofu je skvelou náhradou za tradičné škvarky v vegetariánskej verzii škvarkovej pomazánky.

Škvarková pomazánka z tofu sa pripravuje podobne, akurát miesto mäsitých škvarkov použijete tofu. Prípadne z tofu si môžete pripraviť aj iné nátierky, ktoré sú veľmi chutné a vegetariánske zároveň.

Ingrediencie

  • 200 g tvrdého tofu
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Trochu kurkumy na farbu (voliteľné)

Postup:

  1. Tofu dôkladne odkvapkajte a osušte papierovou utierkou. Potom ho rozdrvte na hrubé kúsky alebo ho nakrájajte na menšie kocky.
  2. Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na drobné kúsky.
  3. Rozohrejte si panvicu s olejom a pridajte cibuľu s cesnakom, smažte, kým nezmäknú.
  4. Potom pridajte kúsky tofua a orestujte ich spolu s cibuľou a cesnakom asi 5-7 minút.
  5. Ak chcete pomazánku trochu obohatiť o farbu, môžete pridať trochu kurkumy a dobre premiešať.
  6. Dochutite škvarkovú pomazánku soľou a korením podľa vlastnej chuti.

Škvarková nátierka Lidl

Škvarková nátierka LIDL je dostupná aj ako hotový produkt, ktorý si môžete zakúpiť v predajniach tohto potravinového reťazca. Pri nákupe nezabudnite využiť Lidl plus aplikáciu, aby ste ušetrili.

Druhá možnosť je, že si ju môžete pripraviť podľa receptov z Kuchyne Lidla. Recept na škvarkovú pomazánku pre vás pripravil Roman Paulus a môžete si vybrať z receptov na škvarkovú pomazánku s vajcom alebo s chilli.

Pozrite sa na škarková pomazánka recept s chilli. Príprava je jednoduchá a všetky suroviny nájdete dostupné práve v predajniach Lidl.

Ingrediencie:

  • 150 g škvarkov
  • 1 × lyžica chilli pasty
  • 3 × lyžica nasekanej lahôdkovej cibule
  • 3 × lyžica masti
  • soľ a čierne korenie
  • nasekané chilli papričky na ozdobu

Postup:

  1. Škvarky nakrájajte najemno, spojte s ostatnými surovinami a okoreňte.
  2. Poriadne premiešajte, aby sa spojili všetky chute.
  3. Nechajte 30 minút odpočinúť v chladničke a môžete podávať.

Ako dlho vydrží škvarková nátierka

Škvarková pomazánka môže byť skladovaná v chladničke a jej trvanlivosť závisí od viacerých faktorov, ako sú spôsob prípravy, skladovanie a hygiena.

Ak škvarkovú pomazánku chcete skladovať dlhšie, uložte ju do čistej a dobre uzavretej nádoby a skladujte ju v chladničke. Ideálne je, aby ste nátierku spotrebovali do piatych dní.

V prípade, že chcete, aby vám nátierka vydržala naozaj dlho, odporúčame vám ju sterilizovať. Sterilizovaná škvarková nátierka vydrží v pohárikoch aj niekoľko mesiacov.

Zdroje: toprecepty.sk, kuchynelidla.cz, youtube.com, unsplash.com, varecha.sk

Témata:
Recepty

Najnovšie články