MS v hokeji 2024 Všetky info tu!

Rybacia pomazánka – recepty na výbornú rybaciu nátierku

Aktualizované:

Autor: Lenka

Rybacia pomazánka

Rybacia pomazazánka sa spája s detstvom mnohých z nás. Pripravíte ju behom chvíle s dostupných surovín, ktoré nájde doma každý. Inšpirujte sa receptami na výbornú rybaciu nátierku – či už tými klasickými alebo menej tradičnými.

Rybacia pomazánka

Ak hľadáte recept, čo na obed rýchlo a lacno, môžete sa inšpirovať chutnou rybacou pomazánkou. Natrieť si ju môžete na čerstvé pečivko, ale skvele sa hodí aj ako príloha k zemiakom alebo k zelenine.

Rybacia pomazánka je hotová v priebehu 5 minút a pochutí si na nej celá rodina, rovnako ako na banánovom chlebe. Je ľahká, pekne sa roztiera a má svoju nenapodobiteľnú vôňu a chuť.

V článku nájdete

Rybacia nátierka

Rybacia nátierka je klasika, ktorá sa hodí snáď na každú príležitosť a veru nikdy ňou nesklamete. Ako jednodnohubka je skvelá s poriadnym krajcom kváskového chleba, zistite, ako založiť kvások.

O tom, že sú ryby zdravé netreba nijako špeciálne diskutovať a presviedčať. Ak chcete predísť únave, častým prechladnutiam, depresiám, bolestiam kĺbov, zaraďte do svojho jedálneho lístka dostatočné množstvo jedál z rýb, napríklad aj v podobe rybacích nátierok.

Rybacia pomazánka recept

Recept na rybaciu pomazánku sa môže líšiť od použitých ingrediencií. Ak si chcete pripraviť starú dobrú klasiku, inšpirujte sa nasledujúcim receptom.

Klasická rybacia pomazánka ingrediencie:

  • 2 konzervy makrely/ sleďov v oleji
  • 100 g zmäknutého masla
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 PL plnotučná horčica
  • 1 KL citrónová šťava
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

Lahodná rybacia pomazánka postup:

  1. Ryby z konzervy premiestnite do misky a prilejte približne polovicu oleja z jednej konzervy.
  2. Pridajte zmäknuté maslo, horčicu, nadrobno nakrájanú cibuľu a kvapku citrónovej šťavy. Všetko spolu popučte a premiešajte vidličkou.
  3. Rybaciu nátierku nakoniec dosoľte a dokoreňte podľa chuti a môžete rozotrieť na čerstvé pečivo.

Rybacia pomazánka s maslom

Rybacia pomazánka ako zo škôlky sa mnohým spája práve s týmto receptom. Nielen že je výborná rybacia pomazánka, pripravíte ju lusknutím prsta!

Ingrediencie:

  • 160 g ryba z konzervy
  • 1 cibuľa
  • 1 horčica
  • 20 g masla
  • podľa chuti soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Rozmixujte cibuľu, pridajte tuniaka alebo inú obľúbenú rybu z konzervy a znova rozmixujte.
  2. Pridajte horčicu, maslo, soľ a korenie a poriadne rozmixujte.
  3. Nechajte odležať v chladničke aspoň 1 hodinu.
  4. Pomazánku môžete podávať s paradajkami a natrhanými šalátovými listami.

Rybacia pomazánka so syrom

Rybacia pomazánka s konzervy je rýchlou voľbou, keď sa vám nechce dlhé hodiny stať nad sporákom, tak isto ako recept na drožďovú pomazánku. Stačí si kúpiť konzervu a tu primiešať s ostatnými ingredienciami.

Ingrediencie:

  • 1 ks šalotky
  • 1 konzerva tuniaka v oleji
  • 2 PL čerstvý smotanový syr (typu lučina)
  • 1 ČL plnotučnej horčice
  • 1 ČL kečupu
  • podľa chuti soľ a mleté čierne korenie

Postup:

  1. Šalotku očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Preložte ju do mixéra, pridajte tuniak, smotanový syr, horčicu, kečup, soľ a mleté čierne korenie. Dobre rozmixujte.
  3. Hotovú nátierku podávajte s pečivom a čerstvou zeleninkou.

Rybacia pomazánka s vajcom

Rybacia pomazánka s vajíčkom v sebe chutne kombinuje hneď dve tradičné a obľúbené pomazánky. I keď to možno neznie lákavo, opak je pravdou.

Ingrediencie:

  • 3 ks vajec
  • 1 konzerva slede v oleji
  • 100 g zmäknutého masla
  • 1 cibuľa
  • 3 kyslé uhorky
  • 1 PL nálevu z kyslých uhoriek
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Vajcia uvarte natvcrdo (9 minút vo vriacej vode), okamžite ich ochlaďte, ošúpte a vložte do misky.
  2. Do tej istej misky pridajte od oleja scedené slede, maslo, nasekanú cibuľu, pokrájané uhorky, horčicu a uhorkový nálev. Všetko spolu popučte vidličkou a vymiešajte do nátierky.
  3. Nátierku ochutnajte a v prípade potreby ešte dochuťte troškou soli a čiernym korením.
  4. Rybaciu nátierku s vajíčkom servírujte na čerstvom chlebe a môžete ju ozdobiť plátkom kyslej uhorky a plátkom vareného vajíčka.
Rybacia pomazánka s vajíčkom v sebe chutne kombinuje hneď dve tradičné a obľúbené pomazánky.
Zdroj: unsplash.com

Rybacia pomazánka pre deti

Rybacia pomazánka pre deti je ideálna pre väčšie ako 1 ročné detičky. Väčšinou ju obľubujú deti škôlkárskeho veku. Ale keďže táto nátierka je chuťovo výraznejšia, netreba ju nútiť nasilu, vždy sa nájdu recepty na chuťovo jemné nátierky, ktoré si detičky obľúbia.

Ingrediencie:

  • 1 biely jogurt
  • smotana alebo Skyr
  • 1 konzerva tuniaka
  • 1 PL nátierkového bieleho syra
  • cibuľa alebo požítka

Postup:

  1. Cibuľku očistite a nakrájajte na drobné kolieska. Pažítku nastrihajte kuchynskými nožnicami.
  2. Z tuniaka zlejte olej/ šťavu a dajte ho do misky.
  3. Pridajte pár lyžíc bieleho jogurtu, kyslej smotany alebo bieleho Skyru. A približne 1 lyžicu obľúbeného nátierkového syra alebo masla.
  4. Všetko spolu premiešajte a pridajte cibuľku alebo pažítku. Nátierku natrite na chlebík alebo obľúbené pečivo.

Rybacia nátierka s limetkou

Záleží len na vás a vašej chuti, akú rybu uprednostníte. Či už rybacia pomazánka z tuniaka, rybacia pomazánka sardinky alebo rybacia pomazánka makrely. Ak do nej pridáte limetku, pocítite veľký rozdiel v unikátnej chuti!

Ingrediencie:

  • 1 šalotka
  • 100 g odtučneného tvarohu
  • 80 g sardiniek vo vlastnej šťave
  • 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • 1 strúčik cenaku
  • podľa chuti soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Sardinky sceďte, vložte do misky a roztlačte vidličkou.
  2. Do misky pridajte najemno nakrájanú šalotku, odtučnený tvaroh, limetkovú šťavu, dijonsku horčicu, sušený tymian, prelisovaný strúčik cesnaku, štipku soli a korenia a všetko dôkladne premiešajte.
  3. Hotovú nátierku natrite na pečivo. Skladujte v chladničke a spotrebujte do 3 dní.

Jemná lososová nátierka

Najlepšia rybacia pomazánka je pre mnohých práve tá s lososom. Je nielen krémová, jemná, rýchla, ale taktiež aj veľmi výživná.

Ingrediencie:

  • 100 g lososa
  • 150 g tvarohu
  • 2 lyžice masla
  • 50 ml smotany
  • podľa chuti soľ, pažítka, kôpor

Postup:

  1. Tvaroh a zmäknuté maslo vymiešajte do peny.
  2. Pridajte smotanu a nadrobno nakrájaného lososa.
  3. Podľa chuti osoľte, pridajte nadrobno nakrájaný kôpor, pažítku a dôkladne premiešajte.

Prípadne, ak hľadáte inšpirácie na chutné pomazánky, mali by ste vyskúšať škvarkovú alebo avokádovú nátierku.

Zdroj: dobruchut.aktuality.sk, unsplash.com

Témata:
Recepty

Najnovšie články