Plnka do kuraťa – najlepšia plnka, recept, tipy, Lidl

Príjemná rodinná pohoda s dobrým obedom, či už prepracovaný romantický večer, plnené kurča alebo aj samotná pečená plnka do kuraťa určite zapôsobí na druhých a uspokojí aj vaše chuťové poháriky. Prečítajte si, aká je tá najlepšia plnka do kuraťa či ako na plnku z rožkov.

Plnka do kuraťa

Plnka do kuraťa môže mať tradičné aj nové prevedenie receptu.

Samozrejme, typov plniek je veľmi veľa, a preto tieto recepty na plnku do pečeného kuraťa stoja za pozretie.

V článku nájdete

Najlepšia plnka do kuraťa

Príprava najlepšej plnky do kuraťa môže byť aj zábavou, ktorá zapojí celú rodinu. Na samotný recept nepotrebujete ani veľa surovín a nie je ani veľmi časovo náročná.

Na prípravu najklasickejšej plnky do kuraťa budete potrebovať určite staršie pečivo a vajcia.

Ďalej sa na zmäkčenie pečiva použije mlieko, vývar, smotana alebo voda. Ochutí sa korením, soľou, môže sa pridať cesnak alebo muškátový orech a plnka je na svete.

Plnka do kuraťa recept
Zdroj: pexels.com

Prečo robiť plnku do kuraťa

Plnka v kurčati zaisťuje, že mäso počas pečenia nevyschne a tak ho bude možné dlhšie piecť. Šťava z mäsa nasiakne do plnky a koreniny z plnky dodajú mäsu chuť.

Zvyk plniť kurča siaha hlboko do minulosti. Kedysi bola totiž hmotnosť kurčaťa oveľa nižšia a preto aby mal každý pri stole možnosť z pochúťky ochutnať a najesť sa, bolo potrebné objem mäsa nejako zväčšiť.

Plnka do kuraťa recept

Teraz pre vás prinášame recept na plnku do kuraťa, ktorý bol overený a využijete naňho iba základné suroviny. Príprava takejto plnky do plneného pečeného kurčaťa trvá 15 minút.

Budete potrebovať:

  • 3 kusy pečiva (najlepšie rožky, dva-tri dni staré)
  • petržlenová vňať
  • vývar
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • 4 vajec
  • 3 strúčiky cesnaku

Začnete prípravu nakrájaním rožkov na kúsky. Zmiešame rožky, žĺtka, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie, štipku muškátového orieška, prelisovaný cesnak a zalejeme vývarom.

Táto zmes by sa nemala drobiť, a preto ak sa bude pečivo aj po nasiaknutí ešte drobiť, pridáte viacej vývaru. Na to si vyšľaháte bielka na sneh a opatrne pridáte do zmesi.

Takúto plnku môžete plniť do kurčaťa a nechať piecť.

Pečená plnka z rožkov

Ak by ste chceli vylepšiť svoj recept na plnku z rožkov, ktorý sme pridali vyššie, určite do takejto plnky môžete pridať údené mäso, slaninu, pre vegetariánov je taktiež možné pridať tofu, ktoré dochutíte soľou alebo podľa vašej chuti.

Plnka do kuraťa so slaninou

Ďalší recept na plnku do pečeného kuraťa, ktorý stojí za vyskúšanie je doplnený slaninou, gaštanmi a cibuľkou.

Túto plnku si môžete užiť aj samostatne pečenú na rozdiel od predošlého receptu. Celý proces prípravy plnky trvá asi 30 minút a pečenie taktiež.

Príprava plnky do kuraťa
Zdroj: pixabay.com

Zoznam surovín, ktoré budete potrebovať je:

  • 3 stredne veľké bagety
  • 4 vajíčka
  • 1 dcl mlieka
  • 150 g údenej slaniny
  • 1 väčšia cibuľa
  • 100 g pečených gaštanov
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok – štipka
  • 50 g bravčovej masti

Začnete tak, že si vymiešate žĺtka s mliekom a pridáte soľ, čierne korenie a muškátový oriešok podľa vašej chuti.

Do tejto zmesi pridáte natrhané pečivo a počkáte, kým sa pečivo dobre rozmočí.

Medzitým, kým je pečivo vo vašej pripravenej zmesi, nakrájate gaštany, cibuľu a slaninu a pridáte ich k pečivu so zmesou.

Taktiež si našľaháte bielka a tie pridáte do zmesi. Keď plnku poriadne premiešate, rozprestriete ju na plech potretý masťou a dáte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov na asi pól hodinu.

Ak si chcete k tomuto pokrmu dopriať aj kuracie mäso, môžete ho samostatne dať piecť na hodinu osolené a podliate vodou a trochou oleja.

Výsledok pečenia sa môže ľahko líšiť podľa rúry. Moderné rúry majú väčšinou klenutý tvar a premyslene rozmiestnené vykurovacie telesá, čo spôsobí, že horúci vzduch pôsobí rovnomerne. Výsledkom potom býva prepečené a na povrchu chrumkavé kura, ktoré ale nie je vysušené.

Najlepšia plnka do kuraťa s pečienkou

Na následný recept na plnku do kuraťa pečienkou môžeme použiť akékoľvek pečivo, takže je perfektný, ak hľadáte niečo viac univerzálne.

Túto pečienku si môžete vychutnať s akoukoľvek prílohou.

Na tento recept budete potrebovať:

  • 500g kuracia pečeň
  • 4 vajíčka
  • 400ml mlieka (môžete použiť bezlaktózové mlieko alebo aj vodu)
  • 1 cibuľu
  • 500g staré pečivo – žemle, bagetky či chlieb
  • masť alebo olej na praženie cibule
  • 100g slaninka – oravská, gazdovská
  • majorán
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať čerstvá
Žemľová plnka do kuraťa
Zdroj: pixabay.com

Najprv si pripravte pečivo vášho výberu a nakrájajte ho spolu aj s cibuľou. Pečivo následne namočte do mlieka alebo vody.

Cibuľu opražte dozlatista na oleji alebo masti. Medzitým si umyte kuraciu pečeň, nakrájajte ju a nechajte orestovať na cibuli približne 15 minút.

Keď bude pečeň hotová, odstavte ju a ochuťte ju podľa vašej chuti alebo iba soľou a čiernym korením.

Rozmočené pečivo vyžmýkate, a tak ho zbavíme prebytočnej tekutiny. Ďalej do vyžmýkaného pečiva pridáte vajíčka, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie a majorán podľa vlastnej chuti. Premiešate zmes a následne pridáte vašu orestovanú pečeň aj s cibuľou.

Ako posledný krok, vymastíte plech olejom alebo masťou, posypete strúhankou a rozprestriete plnku na plech.

Do prehriatej rúry na 180 stupňov vložíte plech a necháte piecť približne 45 až 50 minút.

Plnka do kuraťa tipy

Zaujímavým tipom na prípravu plnky do kuraťa je nasledovný postup:

Surové kurča vykostite, potrite plnkou, stočte, obviažte niťou a upečte na masle. Navyše ak do plnky pridáte hrsť olúpaných mandlí alebo vlašských orechov, mäso bude vláčnejšie a chuť korenia v plnke bude výraznejšia. Takáto roláda sa aj ľahšie krája.

Plnka do kuraťa Lidl

Nakoniec pre tých, ktorý by si recept chceli vyskúšať s profesionálnym kuchárom, vyskúšajte tento recept na plnku do kuraťa Lidl s mandľovou plnkou. Ďalšie skvelé recepty nájdete aj na stránke Lidl či v Lidl plus.

Šampiňónová plnka do kuraťa

Tento recept, ktorý vám ponúkame je univerzálny vzhľadom na suroviny. Vyskúšajte šampiňónovú plnku do kuraťa nasledovným spôsobom:

  • Tri kusy pečiva (podľa vášho výberu) nakrájate na kocky, rozmočíte v teplom mlieku, premiešate a necháte na chvíľu odpočinúť.
  • Pridáte tri až štyri vajcia a najemno postrúhanú stredne veľkú cibuľu.
  • Zmes dochutíte soľou, čiernym korením, petržlenovou vňaťou a majoránom.
  • Do takto pripravenej plnky môžete pridať navyše suroviny vášho výberu, ako napríklad, huby, ktoré mierne podusíte na masle alebo oleji.

Zdravá plnka do kuraťa

Aby vaša plnka bola pre vás motiváciou sa stravovať zdravšie, vyskúšajte do predošlého receptu napríklad pridať aj jemne opečený špenát alebo aj podusenú zeleninu.

Môžete vymeniť rožky za domáci chlieb, či slnečnicový olej za olivový olej, a ak by ste chceli vyskúšať aj vegetariánsku variantu vymeňte slaninu za tofu, ktoré jemne ochutíte.

Zdroj: tastelist.sk, veselapanvicka.sk, zenyvmeste.sk, domarada.sk

Najnovšie články